Redeschiderea grădinţelor, încertă. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea decizională

Perspectiva redeschiderii instituţiilor de educaţie timpurie rămâne sub semnul întrebării. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea decizională, în condiţiile în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus este în creştere.

Şeful ANSP Nicolae Furtună a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia privind redeschiderea grădiniţelor va fi luată de către autoritatea naţională competentă – Ministerul Educaţiei, dar şi administraţiile publice locale de nivelul I şi II.

În acelaşi timp, viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat recent că decizia privind reluarea activităţii grădiniţelor urmează a fi luată de comisia naţională de sănătate publică, în funcţie de situaţia epidemiologică.

CITEŞTE ŞI Viceprimarul Angela Cutasevici a anunţat când vor fi redeschide grădiniţele în municipiul Chişinău

„Criteriul de bază pentru redeschiderea instituţilior de educaţie timpurie sunt: numărul de cazuri înregistrate, numărul de cazuri grave, numărul de cazuri de deces, indicatorii de incidenţă, mortalitate şi fatalitate.

Totodată, Furtună a menţionat că autorităţile locale trebuie să asigure grădiniţele cu toate cele necesare pentru a exclude riscul de a transforma aceste instituţii în platformă de infectare. „Mă refer la aspectele de flux, triaj, termometrie, asigurarea personalului cu măşti, mănuşi biocide şi altor condiţii strict necesare pentru buna funcţionare a lor. Copiii care vor fi admişi conform priorităţii este sarcina Ministerului Educaţiei şi acesta va veni cu propuneri în acest sens”, a declarat Furtună.

Şeful ANSP a precizat că în prezent în ţară sunt 897 de copii infectaţi cu noul coronavirus. 9% dintre aceştia au vârsta de până la un an, iar 41% – între 11 şi 17 ani. „Pun accentul în contextul insistenţei pe redeschiderea grădiniţelor şi închiderii terenurilor de joacă. Una cu alta au legătură directă, de aceea noi mediatizăm aceste cifre”, a mai spus Nicolae Furtună.

 


Preluat de la: Publika.md