Sandu avertizează diplomaţii: "Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară"

Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Este avertismentul transmis de preşedintele Maia Sandu diplomaților moldoveni. Şeful statului nu a dat exemple, dar a precizat că ilegalităţile vor fi sancţionate dur.

„Aceste scheme, pe lângă daunele pentru bugetul și interesul public, produc și vulnerabilități care țin angajații statului ostatici intereselor unor grupări criminale cu reprezentare politică. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme – încetați acum.”, a declarat președintele ţării, Maia Sandu.

Am solicitat Ministerului de Externe un comentariu referitor la declaraţiile Maiei Sandu şi dacă există informaţii despre presupuse cazuri de corupţie în cadrul misiunilor noastre diplomatice. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Vodă, ne-a declarat că va reveni ulterior cu un răspus.

Dimineaţă, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care este şi ministru de Externe, a vorbit despre cazul fostului ambasador în Federaţia Rusă, Andrei Neguța, pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă în dosarul anabolizantelor.

„Recunosc că şi eu şi colectivul Ministerului de Externe am rămas perplecși la știrea care s-a difuzat acum o lună. Cazul acesta ne-a permis să facem o reevaluare drastică a regimului de transportare a poștei diplomatice. De acum încolo toată poșta diplomatică va fi verificată la sânge. Va fi stabilită lista obiectelor care sunt incluse în sacul diplomatic, sigilat şi sigiliu obligatoriu rupt doar la destinație.”, a comunicat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Acum câteva zile, Andrei Neguţa a fost arestat preventiv şi dus în izolatorul Penitenciarului numărul 13. Procurorii au argumentat că există riscul ca acesta să se eschiveze de la anchetă, să influenţeze martorii şi să distrugă probele din dosar. La începutul lunii decembrie, zece cutii cu anabolizante, în valoare de opt milioane de lei, au fost descoperite de vameşii de la Palanca într-un microbuz al misiunii noastre diplomatice la Moscova. Procuratura Generală a deschis un dosar penal, iar Ministerul de Externe a iniţiat o anchetă. Ulterior, Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador. Diplomatul nu-şi recunoaşte vina.


Preluat de la: Publika.md