S-au vindecat de infecția cu COVID-19, însă nu s-au însănătoșit. Unii fac diabet, alții mor

S-au vindecat de infecția cu COVID-19, însă nu s-au însănătoșit. La aproape un an de la izbucnirea pandemiei, medicii încep să tragă primele concluzii despre efectele virozei pe termen lung. O treime dintre cei care s-au vindecat după o formă gravă a bolii se întorc în spital în următoarele luni, iar unul din opt moare, spun cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie. 

În decurs de 5 luni de la externarea din spital, pacienții acuză probleme la inimă, diabet, afecțiuni cronice la rinichi sau la ficat. Mai exact, din 47.780 de persoane care au fost externate în primul val al pandemiei, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit, precizează Hotnews.

„Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați. Cifrele sunt foarte mari”, a declarat medicul Kamlesh Khunti, unul din autorii studiului. Care este explicația? „Nu știm dacă e din cauză că SARS-CoV-2 distruge celulele beta care produc insulină (și așa faci diabet de tip unu) sau din cauză că produce rezistență la insulină (și faci tipul doi), dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat expertul.

Fenomenul denumit COVID lung” afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani și a fost semnalat la nivel mondial.

Printre simptomele care persistă în cazul unora dintre cei care au trecut prin viroză sunt: probleme de respirație, tuse cu sânge, buze vinete, frisoane, dureri de cap și putere de concentrare scăzută, căderea părului, stări de leșin și confuzie, inclusiv probleme la nivelul psihicului (depresie, anxietate, stres, frică).

Majoritatea persoanelor care au scăpat de noul coronavirus oboseală rămân cu de dificultatea de mișcare și tulburări cognitive, oboseală și o stare permanentă de epuizare ce persistă de la 6 până la 10 săptămâni.


Preluat de la: Publika.md