Avertismentul OMS: Lumea este în pragul unui eșec moral catastrofal al distribuţiei vaccinurilor

Lumea se află în pragul unui „eșec moral catastrofal“ al distribuției vaccinurilor, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății îndeamnă toate țările și producătorii să răspândească dozele de vaccin împotriva Covid-19 într-un mod mai echitabil, scrie Reuters, citat de alephnews.ro.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt „în pericol grav“ înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare.

Tedros a menționat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului, iar anul acesta cel puţin încă 12. „Acest lucru ar putea întârzia livrările COVAX şi ar putea crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continua“, a spus el.

O abordare de genul „eu primul“ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, atenționează şeful OMS: „În cele din urmă, aceste acţiuni nu vor face decât să prelungească pandemia“.

Tedros a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze.


Preluat de la: Publika.md