S-a pus cruce pe concursul PCCOCS. A fost încetat până va fi aleasă o nouă componență a CSP

După o serie de scandaluri, concursul pentru alegerea noului procuror-şef la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a fost încetat până când va fi aleasă noua componenţă a CSP. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor, după ce anterior toţi cei cinci membri ai Comisiei de preselecţie s-au retras. Totuşi, trei membri ai Consiliului au avut opinii separate. 

„Conform conceptului cu privire la evaluarea extraordinară şi procurorii din punctele cheie urmează a fi supuşi evaluării. Eu cred că nu este oportun acum de organizat acest concurs măcar până la definitivarea exercițiului de filtrare a candidaţilor pentru CSP, după care ulterior se va pune în discuţie organizarea unei noi comisii şi selectarea membrului pentru PCCOCS. Putem solicita opinia în vederea asigurării unui interimat”, a declarat ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru. 

Unii membri ai CSP nu au fost de acord cu această opinie.

„Au mai rămas în concurs doi candidaţi. Noi nu putem acum din prescripţiile legii să le spunem că noi oprim concursul pentru că nouă aşa ne pare oportun. Eu înţeleg oportunitatea, dar asta nu justifică încălcarea cadrului normativ. Procedurile trebuie să continue”, a afirmat, la rândul său, Inga Furtună, membru CSP. 

Totodată, regulamentul de organizare a concursului pentru alegerea noului şef al PCCOCS va trebui revizuit.

”Există o sugestie din partea foştilor membri ai Comisiei de preselecţie despre necesitatea amendării parţiale a Regulamentului de organizare a concursului, deoarece dânşii au constatat nişte deficienţe atunci când au desfăşurat etapa de preselecţie a dosarelor”, a spus Constantin Șușu. 

Decizia CSP poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chişinău.

„Odată cu această hotărâre, în caz că ea nu va fi contestată pentru că s-a anunţat că este cu drept de contestare, atunci concursul se încetează. Când va fi deja din nou pe rolul CSP, aşa subiect ar putea fi demarat un nou concurs”, a adăugat Angela Motuzoc, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor. 

Amintim că în data de 1 februarie, CSP a constatat imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, după ce cei cinci membri ai Comisiei s-au retras. Aceştia au demisionat la scurt timp după ce Iulia Groza, membru al Comisiei, a reclamat presiuni și intimidări.
Inițial, în concurs s-au înscris trei candidați – Eugen Rurac, Andrei Mațco și Sergiu Russu. Primul s-a retras după apariţia scandalului la PCCOCS. 


Preluat de la: Publika.md