Ruslan Codreanu: Moldsilva vrea să vândă lemn în Bulgaria

Fostul primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, susţine că Agenţia Moldsilva vrea să vândă lemn în Bulgaria, printr-un contract care va prejudicia ţara noastră.

„Ştiţi ce prevede contractul respectiv, că masa lemnoasă de calitate din RM va fi vândută către bulgari. Copacul ăsta e sănătos reprezintă masă lemnoasă de calitate îl putem vinde agentului economic, ceilalţi copaci masă lemnoasă mai proastă poate să rămână pentru moldoveni ca lemn de foc.”

Totodată, Codreanu susţine că din cauza tăierilor ilicite de păduri, ţara noastră pierde anual peste 200 de milioane de lei.

„Anual prin tăierile ilegale care se fac în RM se pierd undeva 216 milioane de lei. Noi ce suntem cei mai bogaţi în păduri din Europa, ori noi suntem pe ultimul loc? Directorul de la Agenţia Moldsilva care a semnat acest contract cu agentul economic din Bulgaria, trebuie pedepsit, puşcărie nu puşcărie.”

Reprezentanţii Moldsilva neagă acuzaţiile şi spun că acordul de vânzare e perfect legal şi are doar beneficii pentru instituţie.

„Se vine cu susţinerea financiară, cu punerea la dispoziţie a utilajului performant pentru prelucrare, ei îl oferă. Echipament de secţionare, de tivire, de pregătire a semifabricatelor, a produselor finite. În schimb, ei ulterior vor veni cu o comandă vizavi de unele produse, haragi prismatici.”

Directorul Agenţiei Moldsilva, Dumitru Cojocaru, susţine că instituţia se confruntă cu dificultăţi financiare şi are nevoie de surse de venit.

„Aceste acuzaţii nu au niciun temei juridic. Noi trebuie să facem aşa ca bugetul să fie diversificat, anume şi din prelucrarea lemnului, şi de la producţia auxiliară. Să putem rezista pentru că nu suntem dotaţi de la bugetul statului.”

Conducerea instituţiei susţine că luptă cu defrişările ilegale şi că datorită verificărilor, în ultimii zece ani, tăierile ilicite au scăzut cu peste 60 la sută. Anul acesta mai mulţi angajaţi ai Moldsilva au fost eliberaţi din funcţie în urma controalelor efectuate. În ţară sunt aproximativ 380 de mii de hectare de păduri, adică aproape 12% din suprafaţa totală a ţării. Un proiect privind împădurirea în următorii cinci ani a 13 mii de hectare ar putea fi aprobat de Guvern.

Pentru necesităţile populaţiei e nevoie anual de un milion 800 de mii de metri cubi de lemn.


Preluat de la: Publika.md