Medicii și polițiștii care s-au infectat la muncă cu COVID-19 vor primi în continuare indemnizația de 16 mii de lei

Angajaţii din sănătate şi poliţiştii infectaţi cu noul coronavirus la locul de muncă vor primi în continuare indemnizația de 16 mii de lei. Parlamentul a respins propunerea Guvernului de a exclude acest ajutor unic. Amendamentul a fost adoptat în lectură finală.

„În calitate de autor a amendamentului cu privire la excluderea articolului 3 în vederea păstrării indemnizației unice de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali, vreau să avem o claritate pentru că nu este clar care este decizia.”, a spus Violeta Ivanov, vicepreședintele fracțiunii Partidului „Șor”. 

„Comisia a susținut acest amendament.”, a zis Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului.

„Deci medicii vor primi aceste 16 mii de lei. Mulțumesc.”, a spus Violeta Ivanov, vicepreședintele fracțiunii Partidului „Șor”. 

Iniţial, Guvernul a propus anularea indemnizației, iar deputații au înregistrat cinci amendamente pentru păstrarea acesteia. În cele din urmă, Executivul a lăsat la discreţia Parlamentului să-şi asume decizia.

Totodată, a fost modificată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, astfel încât profesoriii care muncesc peste normă, din cauza pandemiei, să fie remuneraţi suplimentar.

Modificarea vizează peste 3900 de cadre didactice, dintre care majoritatea îndeplinesc cel mult o normă și jumătate. Lefurile vor fi suplinite pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie.

În total, în ţara noastră sunt 1224 de instituţii de învăţământ primar, gimnazial şi liceal. În peste şapte sute dintre acestea elevii sunt prezenţi la lecţii.

Alte peste 260 de şcoli au combinat câteva modele de învăţare, iar elevii din peste 100 de şcoli studiază în două schimburi. Nicio instituţie de învăţământ nu a ales studierea exclusiv online.


Preluat de la: Publika.md