Rusia permite importul de produse agricole din Găgăuzia

Autoritățile din Găgăuzia au publicat online scrisoarea respectivă a serviciului fitosanitar rusesc adresată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În ea se precizează că Rosselhoznadzor consideră că există posibilitatea ca, sub garanțiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, începînd cu 10 aprilie 2024, să permită importul pe teritoriul Federației Ruse a fructelor și legumelor din teritoriile, unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, conform listei anexate, cu indicarea obligatorie în certificatul fitosanitar a producătorului acestor produse și a adresei acestuia.

În cazul detectării obiectelor de carantină pentru țările EAEU în produsele reglementate din Republica Moldova, vor fi luate măsuri fitosanitare corespunzătoare în legătură cu producătorii respectivi.

Pe lista Rosselhoznadzor figurează 26 de localități din UTA Găgăuzia.

La 15 august 2022 a fost impusă o interdicție temporară asupra importurilor de mere și alte fructe și legume din 31 de regiuni ale Moldovei. Ulterior, Rosselhoznadzor a permis ca zeci de întreprinderi moldovenești să livreze fructe și legume în Rusia.


Preluat de la: Noi.md