Rusia anunţă finalizarea primului lot de vaccin anti COVID-19

La câteva zile după ce a anunţat înregistrarea primului vaccin anti COVID-19, Rusia susţine că a produs primul lot de vaccin. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii de la Moscova.

Potrivit oficialilor ruşi, vaccinarea se va face în două etape, la distanţă de trei săptămâni, ceea ce va crea o imunizare de până la doi ani.

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a anunțat că primele vaccinuri vor fi destinate cadrelor medicale. Totuși, imunizarea rămâne la discreția lor.

Acum șase zile, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a devenit prima țară din lume, care a acordat drept de utilizare a unui vaccin împotriva coronavirusului. Oficialul a precizat că una din fiicele sale a făcut parte din experiment şi și-a administrat două doze.

Pe de altă parte, reprezentanții OMS sunt sceptici şi spun că nu există niciun fel de date despre acest vaccin, mai ales că nu a trecut toate testele necesare, aşa cum se procedează în cazul oricărui medicament sau vaccin. Vaccinul rusesc nici măcar nu se află pe lista celor șase înregistrate de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. De altfel, responsabilii ruşi din domeniul sănătăţii au anunţat că vaccinul Sputnik V a intrat miercuri în faza testelor clinice pe oameni.


Preluat de la: Publika.md