România, dură față de oligarhii pro-ruși care încearcă să destabilizeze Moldova. Vor să aplice sancțiuni

Uniunea Europeană trebuie să impună sancţiuni oligarhilor proruşi din Moldova şi Georgia care încearcă să destabilizeze statul de drept şi conducerea celor două ţări. Despre asta au vorbit mai mulţi miniştri de Externe ai ţărilor din blocul comunitar, reuniţi la Bruxelles. Printre ei este şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. 

”Trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii regimului de sancțiuni care să vizeze acțiunile de destabilizare, îndreptate împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, regim pe care l-am propus în cadrul precedentului Consiliu Afaceri Externe”, a declarat ministrul român. 

Bogdan Aurescu a mai adăugat că UE trebuie să sprijine în continuare ţara noastră în vederea implementării reformelor. Într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe de la Bucureşti este menţionat că în cadrul reuniunii, Aurescu a vorbit şi despre nevoia de a spori asistența UE pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova.

De asemenea, oficialul român a propus ca situaţia legată de ţara noastră să fie inclusă pe agenda viitorului Consiliu al Afacerilor Externe.

El a mai vorbit despre consecinţele multiple ale crizei de securitate provocată de invazia Rusiei, şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile UE de a susţine Ucraina, dar şi necesitatea de a continua izolarea Rusiei la nivel internaţional. 

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, ministrul de Externe al Rusiei, Nicu Popescu, a declarat că ţara noastră a început să se alinieze treptat la sancţiunile pe care UE le impune Federaţiei Ruse şi că, în câteva săptămâni, Moldova va impune măsuri punitive împotriva a 25 de persoane, majoritatea cetăţeni ruşi. 

 

 


Preluat de la: Publika.md