REVOLTĂTOR. Un agresor a reuşit să intre de două ori cu forţa într-un centru de asistență din Capitală, în care se adăposteau soţia şi copilul lui

Caz revoltător. Un agresor a reuşit să intre de două ori cu forţa într-un centru de asistență din Chişinău în care se adăposteau soţia şi copilul lui, victime ale violenţei în familie. Pentru prima dată, acesta a intrat în 30 iunie. Atunci, tânărul a povestit poliției cum a spart ușa cu picioarele și cum a agresat o angajată.

„Am lovit cu picioarele uşa din încăpere. Servitoarele s-au speriat şi pe una din doamne am apucat-o de păr”.

După ce a fost reținut și eliberat la câteva ore de către polițiști, tânărul a atacat din nou. Despre acest lucru, însă nu a fost scris nimic în comunicatul de presă al poliției, mai ales că informația a fost publicată după ce ambele cazuri au avut loc. Mai mult, în nota informativă a fost indicată adresa centrului unde sunt găzduite victimele violenței în familiei, fapt inadmisibil în contextul în care alți agresori ar putea urma exemplul bărbatului. Acest fapt a fost reclamat de Coaliția Națională „Viaţă fără violenţă în familie”, instituţie în vizorul căreia a ajuns cazul.

Totodată, angajații centrului s-au plâns pe atitudinea poliției. Avocatul Tatiana Cătană spune că a doua oară bărbatul nu ar mai fi intrat în clădirea, dar i-a amenințat la telefon.

„Să vină un agresor să rupă uşile, să pătrundă în interior la miezul nopţii, să aibă asupra lui un cuţit, să aibă asupra sa un ciocan. Să atace angajaţii centrului. Să-l ia poliţia oamenii crezând că sunt în siguranţă, şi a doua zi la ora şapte să-l vadă iar în jurul centrului. Orice om normal ar înţelege că aici poliţia nu a acţionat cum trebuie”, a afirmat avocatul, Tatiana Cătană.

Avocatul susține că și operatorii de la 112 nu au avut o atitudine potrivită. Angajata centrului care a sunat la Serviciul de Urgență ar fi fost întrebată dacă vede unde este agresorul și că ar putea fi trasă la răspundere pentru fals în declarații. Mai mult, femeia ar fi fost numită neadecvată.

„A fost o atitudine incorectă de la cei de la 112, când persoanele în stare de isterie sunau că uite a venit cineva şi ne atacă, iar serviciul 112 nu au luat în serios apelul şi au vorbit destul de neprofesionist”, a menţionat avocatul, Tatiana Cătană.

Am solicitat înregistrările din acea zi, dar purtătorul de cuvânt al Serviciului 112 ne-a spus că deocamdată nu ni le poate oferi.

„Regretăm foarte mult această situaţie şi bineînţeles că a fost o încălcare gravă din partea operatorului. În prima etapă se iniţiază ancheta de serviciu, este investigat apelul, se fac toate”, a comunicat ofiţerul de presă al Serviciului de Urgenţă 112, Ana Carpovici.

Am încercat să obţinem o reacţie de la ofiţerii de presă ai IGP, referitor la acuzaţiile aduse. Diana Fetco şi Svetlana Scripnic nu au răspuns la apelurile noastre insistente. Ulterior, a revenit cu un apel Irina Gavrilova, ofițer de presă al INSP, care ne-a spus că va reveni cu un răspuns după ce se va documenta.


Preluat de la: Publika.md