Reparația drumurilor și podurilor din țară: Cîteva sute de milioane de lei vor fi alocate suplimentar

În total, pentru lucrări de întreținere și reparație a drumurilor publice naționale, în anul curent, au fost alocate mijloace financiare în sumă de circa 1,64 miliarde de lei. Potrivit raportului elaborat de Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), suma valorificată în primele cinci luni ale anului este de circa 563 de milioane de lei, ceea ce constituie aproape 35%.

Din acești bani, cea mai mare parte a fost cheltuită pentru activitățile de întreținere și administrare a drumurilor, efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi specializate S.A. ,,Drumuri”. Este vorba despre peste 382 de milioane de lei. Măsurile au urmărit și sporirea siguranței rutiere, fiind schimbate 1400 de semne de circulație, construite parapete metalice și reabilitate treceri de pietoni.

Prim-ministrul a mulțumit ASD pentru aplicarea soluțiilor de digitalizare a instituției, menționînd introducerea e-Vinietei, dar și agenților economici din domeniu – pentru activitatea lor.

De asemenea, la ședință a fost aprobată propunerea de alocare, la rectificarea bugetară, a altor 600 de milioane de lei pentru întreținerea de rutină pe timp de vară și de iarnă, pentru întreținerea periodică, precum și pentru lucrări privind reparația drumurilor și podurilor.

Un subiect aparte al discuției a fost starea drumurilor din apropierea carierelor și necesitatea de a introduce cîntare automatizate pe acestea, astfel încît să fie posibilă cîntărirea în mișcare a mijloacelor de transport. De asemenea, se va analiza posibilitatea creării unui mecanism de finanțare a reabilitării acestor drumuri, inclusiv cu aportul agenților economici care desfășoară activități de profil.

După rectificarea bugetară pentru anul curent, Fondul rutier va avea planificat un buget total de peste 2,2 miliarde de lei. În prezent, în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor sînt 5 970 km de drumuri.


Preluat de la: Noi.md