Reguli schimbate peste noapte. Locuitorii Capitalei, despre obligativitatea de a purta masca de protecție și în spațiile deschise

Regulile sanitare s-au schimbat peste noapte pentru locuitorii Capitalei. De sâmbătă, masca de protecţie a devenit obligatorie şi în spaţiile deschise. În prima zi, măsura a fost respectată parţial. Unii oameni spun că nu ştiu despre ea, iar alţii că – nu vor să se conformeze.

Locuitorii din Chişinău sunt obligaţi să poarte mască şi pe stradă. Chiar la primele ore ale dimineţii am observat că o bună parte dintre trecători respectau noua regulă introdusă de Comisia municipală pentru Situaţii Excepţionale.

„Este o măsură care e necesară la moment. M-am uitat în ultimele zile numărul de îmbolnăviri creşte.”

„Eu port şi văd că nu mă înăduş, fie ei buni să poarte toţi masca.”

„Un pic ne păzim că este foarte periculos acest virus, în special pentru bătrâni.”

Iar cei care nu purtau masca au găsit diferite scuze.

 – Dar de ce nu purtaţi masca în stradă, ştiţi că este obligatoriu deja?
– Distanța este mai mare de un metru între oameni.

„În parc la plimbare cu mască e frumos? Toată lumea spune că trebuie să stăm cât mai mult la aer liber dar nu să ne intubăm cu măştile.”

„Îmi pare că e politică. Să porţi masca asta, dar matincă nu dă niciun efect.”

„Dar dacă va fi amendă atunci o să o port. Dar aşa în aer liber nu.”

În timp ce unii boicotează noua regulă, alţii spun că nu au ştiut despre obligativitatea purtării măştii şi în spaţiile deschise.

– Dar de ce nu purtaţi masca corect?
– Dar suntem în stradă.
– Este obligatoriu deja şi în stradă.
– Bine o să ştim.

– Dar unde vă este masca?
– În buzunar.
– Dar ştiţi că trebuie să o purtaţi şi în stradă?
– Nu.

Autorităţile municipale spun că nu ştiu cât timp va fi valabilă această restricţie, dar consideră că este singura măsură pentru a stopa creşterea numărului zilnic de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Avem exemplul Chinei, Coreii de Sud unde sută la sută din populaţie au purtat măşti şi ei nu mai au probleme cu acest virus. Vreau să vă spun că nu sistarea activităţilor economice este cheia controlului acestei infecţii.”, a afirmat şeful adjunct al Direcţiei de Sănătate din Capitală, Boris Gîlca.

Săptămâna viitoare, autorităţile municipale vor organiza consultări cu reprezentanţii HoReCa pentru a identifica soluţii de prevenire a răspândirii noului coronavirus în spaţiile de agrement. Totodată, vineri, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Chişinău a emis o recomandare de decalare a programului de muncă, astfel încât transportul public să nu fie atât de aglomerat.


Preluat de la: Publika.md