Pfizer și BioNTech au depus actele pentru obținerea autorizației de utilizare de urgență a vaccinului anti-COVID

Companiile Pfizer și BioNTech au depus, vineri, la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, documentele pentru obținerea autorizației de utilizare de urgență a vaccinului anti-COVID pe care l-au dezvoltat, conform CNN, citat de libertatea.ro.

Acesta este primul vaccin împotriva noului coronavirus pentru care se solicită autorizație de reglementare în Statele Unite ale Americii.

„Este o mare mândrie și bucurie și chiar o ușurare că pot să spun că solicitarea noastră pentru vaccinul anti-COVID este acum în mâinile FDA”, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

„Aceasta este o zi istorică! O zi istorică pentru știință și pentru noi toți. Au fost necesare doar 248 de zile pentru a ajunge din ziua în care am anunțat planurile noastre de a colabora cu BioNTech până în ziua depunerii solicitării la FDA. Am lucrat cu o viteză extraordinară în programul nostru de dezvoltare clinică, menținându-ne tot timpul accentul pe siguranță”, a mai spus acesta.

Potrivit CNN, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a anunțat, vineri, că a programat în 10 decembrie o ședință a grupului său consultativ extern ca să discute despre cererea Pfizer și BioNTech pentru autorizarea utilizării de urgență a vaccinului împotriva COVID-19.

„FDA recunoaște că transparența și dialogul sunt esențiale pentru ca publicul să aibă încredere în vaccinurile anti-COVID. Deși nu putem spune cât de mult va dura revizuirea FDA, vom face acest lucru cât mai rapid posibil, într-o manieră temeinică și bazată pe știință, astfel încât să putem ajuta la punerea la dispoziție a unui vaccin pe care poporul american îl merită cât mai curând posibil”, a declarat comisarul FDA, dr. Stephen Hahn.

Vaccinul, cunoscut sub numele de BNT162b2, ar putea fi disponibil pentru utilizare în cazul persoanelor cu risc ridicat din Statele Unite până la mijlocul ori la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unui anunț făcut de Pfizer și BioNTech.

Vaccinul celor de la Pfizer și BioNTech necesită două doze la câteva săptămâni distanță, iar protecția se realizează la 28 de zile după prima administrare. Analiza finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech a arătat că acesta are o eficiență de 95% în prevenirea infecțiilor, chiar și la adulții în vârstă, și nu a cauzat probleme serioase de siguranță.


Preluat de la: Publika.md