Recordurile doborâte la EURO 2024: Cel mai tânăr şi cel mai bătrân jucător. Albanezul Bajrami a înscris cel mai rapid gol, după 23 de secunde

Cel mai tânăr jucător din istorie: Lamine Yamal (Spania) – 16 ani și 338 de zile Adolescentul spaniol Lamine Yamal a intrat în istorie, devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la o finală Euro, când a fost titular în victoria Spaniei cu 3-0 împotriva Croației, pentru a da startul campaniei din Grupa B.

Precedentul record era deținut de polonezul Kacper Kozłowski, care avea 17 ani și 246 de zile când a jucat în remiza 1-1 cu Spania la Euro 2020. Cu toate acestea, Yamal a depășit cu ușurință acest record, intrând pe teren la Berlin la doar 16 ani și 338 de zile, talentatul debutant reușind o pasă de gol, pentru a încununa o zi specială. „El continuă să doboare recorduri”, a declarat ulterior antrenorul Luis de la Fuente. „Trebuie să continue să crească și sunt sigur că într-o zi va fi unul dintre cei mai buni”.

Recordurile doborâte la EURO 2024

Cel mai tânăr antrenor din istorie: Julian Nagelsmann (Germania) – 36 de ani și 327 de zile

Julian Nagelsmann se va fi bucurat din plin de primul meci al acestei finale Euro. Nu numai că echipa sa, Germania, a învins Scoția cu 5-1 pe teren propriu, la Munchen, dar fostul antrenor de la Leipzig și Bayern a stabilit un record personal, devenind cel mai tânăr om care a preluat conducerea unei națiuni la acest turneu, la vârsta de 36 de ani și 327 de zile, devansându-l pe fostul selecționer al Sloveniei, Srečko Katanec, cu doar șase zile.

„Echipa îmi dă multă energie – este foarte distractiv cu acest grup de jucători”, a fost verdictul lui Nagelsmann după meci.

Cel mai tânăr căpitan din istorie: Dominik Szoboszlai (Ungaria) – 23 de ani și 243 de zile

Exemplificând faptul că nu ai neapărat nevoie de o vârstă înaintată pentru a fi un mare lider, Dominik Szoboszlai a fost căpitanul echipei Ungariei în primul meci cu Elveția la vârsta de 23 de ani și 243 de zile. Astfel, el a depășit recordul la Euro al lui Giuseppe Bergomi, de 24 de ani și 171 de zile, când a condus Italia împotriva Germaniei în 1988.

„Cred că m-am schimbat mai mult ca persoană decât ca jucător”, a spus Szoboszlai despre funcția de căpitan înaintea turneului. „Încerc să fiu un model de urmat și să ajut cu orice are nevoie orice alt jucător”.

Cel mai bătrân marcator din istorie: Luka Modrić (Croația) – 38 de ani și 289 de zile

Unul dintre cele mai memorabile goluri ale turneului de până acum îi aparține căpitanul Croației, Luka Modrić, care a marcat împotriva Italiei, aducându-și echipa în avantaj la doar câteva momente după ce ratase un penalty.

Deși Squadra Azzurra a reușit să egaleze pe final, golul va fi întotdeauna special pentru Modrić, deoarece a depășit recordul fostului atacant austriac Ivica Vastić, devenind cel mai vârstnic marcator la un Euro, la vârsta de 38 de ani și 289 de zile. Mijlocașul lui Real Madrid nu a trecut în cele din urmă de faza eliminatorie. „Mi-ar plăcea să joc mereu, dar probabil va veni o vreme când va trebui să-mi agăț ghetele în cui”, a spus spășit legendarul căpitan al croaților.

Cel mai bătrân jucător de la EURO 2024

Cel mai bătrân jucător: Pepe (Portugalia) – 41 de ani și 117 zile

La celălalt capăt al scalei, cu aproape 25 de ani mai în vârstă decât Yamal, veteranul fundaș portughez Pepe a devenit cel mai vârstnic jucător la o finală Euro, în timpul victoriei cu 2-1 a echipei sale în fața Cehiei în Grupa F – un record pe care l-a depășit în fața Turciei la 41 de ani și 117 zile.

Fundașul central de la Porto devenise deja cel mai vârstnic marcator din UEFA Champions League în sezonul trecut și a adăugat în mod corespunzător un alt record pe lista sa după ce a jucat la 41 de ani și 113 zile în victoria împotriva Cehiei.

Precedentul cel mai vârstnic jucător, portarul Ungariei, Gábor Király, avea 40 de ani și 86 de zile când a înfruntat Belgia în optimi la Euro 2016. „Felicitări lui Pepe pentru că este cel mai în vârstă jucător din istoria Campionatului European!” a scris Király pe social media după aceea. „Mare respect și toate cele bune!”

Cele mai multe campanii finale: Cristiano Ronaldo (Portugalia) – 6

Croatul Modrić s-a alăturat lui Cristiano Ronaldo și mai târziu lui Pepe, devenind unul dintre singurii jucători care au figurat la cinci turnee finale la Euro, când a jucat în înfrângerea cu 3-0 a țării sale în fața Spaniei la Berlin.

Însă, trei zile mai târziu, Ronaldo l-a depășit, intrând pe teren la al șaselea Euro diferit, primul său turneu având loc în 2004. De asemenea, Ronaldo și-a extins recordul de apariții în cele mai multe meciuri ale turneului la un total de 28, dar încă nu și-a îmbunătățit recordul de 14 goluri în competiție. „Sunt mândru să fiu primul jucător care joacă în șase turnee EURO”, a declarat Ronaldo. „Sunt încântat de acest lucru, deoarece arată longevitatea carierei mele fotbalistice”.

Cel mai rapid gol la EURO 2024

Cel mai rapid gol la Euro: Nedim Bajrami (Albania) – 23 de secunde

Suporterii abia își ocupaseră locurile când extrema Nedim Bajrami a oferit Albaniei un avantaj surprinzător în primul meci al celui de-al doilea Euro împotriva Italiei. Mingea a pătruns adânc în jumătatea de teren a Squadrei Azzurra încă de la lovitura de începere, iar Bajrami a profitat de o pasă înapoi ezitantă pentru a-și aduce echipa în avantaj și a stârni delirul pe stadionul BVB din Dortmund.

Italia a revenit pentru a câștiga, dar este un moment pe care Bajrami nu îl va uita niciodată. Jucătorul lui Sassuolo a doborât precedentul record de cel mai rapid gol aparținând rusului Dmitri Kirichenko, care și-a pus echipa în avantaj împotriva Greciei în 2004 după 1 minut și 7 secunde. „Să înscriu pentru Albania la un Euro a fost un vis pentru mine”, a declarat Bajrami. „Am visat la asta când eram copil și am muncit din greu pentru asta”.

Alte realizări notabile

Germania a devenit prima echipă care înscrie cinci goluri într-un meci de deschidere de la primul din istoria Euro, în 1960, când Iugoslavia a învins Franța cu 5-4. Victoria cu 5-1 a Die Mannschaft împotriva Scoției a reprezentat, de asemenea, succesul la cea mai mare diferență de goluri înregistrat vreodată într-un meci de deschidere la un EURO.

Arda Güler din Turcia a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat la debutul său la Euro, când a înscris împotriva Georgiei la vârsta de 19 ani și 114 zile. El a eclipsat recordul lui Cristiano Ronaldo de 19 ani și 128 de zile, stabilit în 2004.

Prin golul marcat împotriva Cehiei pentru Portugalia, Francisco Conceição s-a alăturat unui club exclusivist de tați și fii care au marcat la un Euro, tatăl său, Sergio Conceição, marcând la Euro 2000. Singurul alt cuplu tată-fiu care a marcat este format din italienii Enrico Chiesa (1996) și Federico Chiesa (2020).

Mijlocașul englez Jude Bellingham a devenit cel mai tânăr jucător care a participat la două turnee finale EURO, la 20 de ani și 353 de zile, depășind recordul anterior al germanului Jamal Musiala, de 21 de ani și 109 zile.


Preluat de la: Unimedia.info