Recean, după întrevederea cu Ciucă: Colaborarea cu România creşte capacitatea Moldovei de a face faţă tuturor scenariilor destabilizatoare

Colaborarea cu România creşte capacitatea ţării noastre de a face faţă tuturor scenariilor destabilizatoare. Declaraţia a fost făcută de prim-ministru Dorin Recean, după întrevederea cu şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă. Răspunzând la întrebarea jurnaliştilor, cum România poate să susţină Republica Moldova în cazul unui scenariu negru, adică unui eventual atac militar al Rusiei la adresa ţării noastre, Recean a declarat că nu este cazul ca acest subiect să fie discutat ca o probabilitate reală.

Premierul Dorin Recean a catalogat subiectul privind un eventual „scenariu negru” drept unul exagerat.

„Republica Moldova cu ajutorul României și cu ajutorul prietenilor din Uniunea Europeană, cu ajutorul SUA, își recapătă tot mai multe grade de libertate și atunci independența energetică, dezvoltarea economică și reziliența instituțiilor face colaborarea între Republica Moldova și în primul rând România, dar și alte state, una care să asigure evitarea unor astfel de scenarii negre. Eu sunt sigur că colaborarea noastră cu Bucureştiul creşte capacitatea noastră de a face faţă tuturor scenariilor destabilizatoare”, a spus Recean.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că ţara sa este gata să susţină în continuare Republica Moldova pentru ca „scenariu negru” să nu fie posibil.

„Nu de fiecare dată pe primul loc trebuie să punem un scenariu negru. De fiecare dată atunci când se fac analize pe astfel de situații, se asigură o gradualitate și se ia în calcul o probabilitate de a se întâmpla un astfel de scenariu. Cred că prin ceea ce am reușit să facem până acum – în planul colaborării bilaterale pe asigurarea securității energetice, pe asigurarea colaborării în domeniul digitalizării și asigurarea securității cibernetice, pe colaborarea în domeniul apărării – sunt elemente care vin să susțină exact ceea ce am afirmat anterior. Toți acești pași trebuie să facă în așa fel încât Republica Moldova să nu ajungă niciodată în acel scenariu”, a declarat Ciucă.

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat înainte de şedinţa Consiliului European de joi că este inadmisibil ca Bucureştiul să lăse Republica Moldova pradă unor dezinformări și atacuri hibride. Liderul de la Cotroceni a punctat că ţara noastră poate miza pe un ajutor suplimentar consistent.


Preluat de la: Publika.md