Reacția ministrului Justiției după repunerea în funcție a cinci judecători vizați în dosarul Laundromat

Un Consiliu Superior al Magistraturii lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc. Este reacția Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, după ce CSM a aprobat cererile de repunere în funcție a cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, care au fost scoși de sub urmărire penală.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Fadei Nagacevschi a menționat că resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiției, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale”.

„Cursul reformei este următorul: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor”, a menționat ministrul.

Totodată, Fadei Nagacevschi spune că judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale.

„Reamintesc proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Îndemn repetat participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase”, a punctat ministrul Justiției.

Citește și:Cinci judecători vizați în dosarul Laundromat, restabiliți în funcție de CSM


Preluat de la: Publika.md