ESCROCHERII prin intermediul cardurilor bancare. Poliția Capitalei vine cu recomandări pentru cetățeni

Poliția atenționează moldovenii privind un nou scenariu de escrocherie care are drept scop spargerea conturilor Web/Mobile-banking a deținătorilor de card. Astfel, pentru a nu cădea în capcana escrocilor, oamenii legii le recomandă cetățenilor ca în cazul în care au fost contactați de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați de la bancă să nu aibă încredere în ei și să verifice veridicitatea informației. Iar în cazul în care doresc să vândă bunuri prin intermediul rețelelor de socializare, moldovenii sunt îndemnați să nu accepte să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

Potrivit oamenilor legii, schema prin care acționează escrocii este următoarea. Deținătorii de carduri sunt telefonați prin intermediul aplicației Viber, și se prezintă ca fiind reprezentanți ai băncii și sub pretextul că s-a încercat spargerea contului, iar pentru a evita sustragerea mijloacelor bănești este necesar ca deținătorul cardului să comunice toate datele, pentru a fi securizat. Totodată, escrocii acționează și prin intermediul anunțurilor ce sunt plasate de către cetățeni pe site-urile de comercializare a bunurilor și pe rețelele de socializare și se arată interesați de bunul propus spre comercializare și sub pretextul procurării acestuia solicită date personale precum: numărul cardului, codul de securitate, parolele unice expediate prin SMS la numarul de telefon mobil al deținătorului de card, însă în realitate, datele sunt folosite în mod fraudulos, și anume, cu scopul accesării, de unde escrocul gestionează conturile bancare ale victimelor.

În cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obţinut date despre cardul de credit sunaţi imediat instituţia financiară astfel încât contul să fie închis pentru a se evitata extragerea banilor.


Preluat de la: Publika.md