Reacţia fracţiunilor parlamentare, după ce Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Pavel Filip, susţine că Maia Sandu nu a făcut nimic altceva decât să meargă pe procedura prevăzută de Constituție. Potrivit politicianului, altă cale nu exista, mai ales dupa poziția expusă recent de Curtea Constituționala pe marginea acestui subiect. Potrivit lui Filip, Constituția trebuie respectată și alte căi nu pot sa existe.  Totodată, va lua o decizie finală ulterior.

Iar preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a anunţat pe reţelele de socializare că cel mai probabil fracţiunea parlamentară a PSRM va participa la prezentarea programului noului Guvern şi la dezbaterile din Legislativ pentru a arătat poporului calitatea şi profesionalismul echipei Maiei Sandu. Potrivit lui Dodon, subiectul ar trebui discutat în Parlament săptămâna viitoare când se va redeschide sesiune parlamentară.

De altă parte, fracţiunea Partidului Şor din Parlament a precizat că are dubii privind bunele intenţii ale preşedintelui ţării.

„Constatăm cu regret că Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituţie. Nu înţelegem dacă doamna Gavriliţă va lua rolul în serios sau va accepta să fie calul de bătaie în condiţiile care Maia Sandu şi formaţiunea sa ne-a cerut insistent până acum să nu susţinem candidatul desemnat de preşedinte. În scurt timp vom avea şedinţă şi discuţie cu domnul preşedinte Sor, cu toţi colegii din fracţiunea Partidului Sor, Platforma Pentru Moldova. Decizia noastră oficială va fi vociferată ulterior”, a afirmat deputatul Partidului „Şor”, Marina Tauber.

Pro Moldova a precizat că va analiza programul de guvernare propus de Natalia Gavriliţă.

„Pro Moldova pledează pentru a-i scoate ţara din criza economică şi pandemică, într-o formă sau altă. Dacă alegerile anticipate vor ajuta la asta, atunci, sigur, vom merge. În primul rând, trebuie să vedem care este propunerea doamnei Gavriliţă ce ţine de garnitură de miniştri, care este programul de guvernare. Trebuie să discutăm cu colegii de la Parlament din celelalte fracţiuni”, a comunicat preşedintele Pro Moldova, Andrian Candu.

Platforma DA susţine că va convoca şedinţa Biroului Politic pentru a lua o decizie.

„Platforma DA, ca orice partid solid, va lua o decizie în mod statutar. Luni va fi convocată şedinţa Biroului Politic. Doamna Sandu a desemnat o candidatură formală, în vederea declanşării alegerilor anticipate. Probabil, dacă noi corect am înţeles-o pe doamna preşedinte, noi, la luarea deciziei, vom ţine cont de acest lucru”, a menţionat preşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Totodată, Platforma parlamentară „Pentru Moldova” a anunţat că a luat act de decizia președintelui țării, Maia Sandu, de a o desemna pe Natalia Gavriliță în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„Platforma parlamentară „Pentru Moldova” se va convoca în cel mai apropiat timp în ședință pentru a discuta și decide poziția noastră față de această candidatură, nu înainte însă de a afla viziunile Nataliei Gavriliță în privința celor mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii”.

Şeful statului, Maia Sandu a desemnat-o drept candidat pentru funcţia de premier al Republicii Moldova pe Natalia Gavriliţă, fost ministru al Finanţelor.
Decizia a fost luată de preşedintele Maia Sandu şi anunţată în această seară, în cadrul unui briefing de presă. Totodată, şeful statului a precizat că în continuare pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit legislaţiei, după desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru are la dispoziţie două săptămâni ca să-şi formeze echipa şi să pregătească un program de guvernare pe care va prezenta la o şedinţă plenară a Parlamentului. Pentru aprobarea componenţei cabinetului de miniştri şi a planului său de activitate, sunt necesare cel puţin 51 de voturi ale deputaţilor.

CITEŞTE ŞI: Natalia Gavriliţă, candidatul propus la funcţia de premier de către Maia Sandu


Preluat de la: Publika.md