PUBLIKA REPORT. Zeci de școli fără profesori. Pensionarii pleacă din sistem, iar tinerii evită să ia locul la catedră

Unul din zece locuri la catedră este vacant. Școlile din țară încep anul de învățământ cu un deficit de 2 349 de educatori şi profesori. Anunțul a fost făcut de ministrul Igor Şarov. Potrivit lui, cele mai afectate sunt gimnaziile şi liceele care se confruntă cu o lipsă de 1587 de specialiști. Școlile sunt în căutarea a 220 de învățători de clase primare, iar grădinițele au anunțat o lipsă de 542 de educatori.

Se pare că măsurile întreprinse de autorități pentru atragerea tinerilor specialiști în scoli nu au dat efectele scontate. Ministerul Educației se plânge de descreșterea constantă a interesului față de domeniul pedagogiei. Cel mai afectat este municipiul Chişinău, unde lipsesc peste patru sute de pedagogi, la Ungheni sunt aproape două sute de locuri vacante în școli şi grădinițe, după care urmează  raioanele Hâncești şi Strășeni. Acolo autoritățile caută o sută de specialiști.

Ce soluții au managerii școlilor şi pentru cât timp le mai ajung rezervele pornind de la faptul că tinerii specialiști evită școlile, iar în unele școli pensionarii acoperă mai bine de jumătate din materii, aflăm de la Angela Cutasevici, viceprimarul municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, directoarea Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, Valentina Tonu, șefa Direcției Educație Hâncești, şi Mihai Lașcu, președinte Sindicatului „Viitorul”.


Preluat de la: Publika.md