PUBLIKA REPORT. Pandemia a schimbat piața forței de muncă în Moldova

Numărul locurilor vacante în domeniul sănătății a crescut cu 30 la sută în ultimele trei luni. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la începutul lunii iunie spitalele din ţară duceau lisă de 372 de specialiști, ceea ce este cu 89 mai mult decât la sfârșitul lunii februarie. Potrivit ultimului raport, numărul locurilor vacante pentru medici generaliști şi de familie s-a dublat de la începutul anului.

Şi politia este în căutarea specialiștilor, asta chiar dacă din decembrie este stabilit un moratoriu temporar pentru locurile vacante. Astfel, de la începutul anului a crescut cu aproape o treime numărul locurilor vacante pentru funcția de ofițer de urmărire penală, de investigații şi de sector.

ANOFM mai anunță că în sectorul real numărul locurilor vacante a scăzut, cu excepția sectoarelor de industrie şi construcții. Despre felul cum a schimbat pandemia piaţa forţei de muncă în Republica Moldova discutăm cu Igor ZUBCU, vicepreședintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Mariana RUFA, directoare executivă a Asociației Bussines-ului European, Vladislav CAMINSCHI, directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului, Roman CHIRCĂ, directorul Institutului Economiei de Piață, şi Mihai LAȘCU, președintele Federației Sindicatelor „SINDLEX”.

 


Preluat de la: Publika.md