PUBLIKA REPORT. Cât de eficiente sunt amenzile în combaterea pandemiei

Săptămâna trecută au fost aplicate 62 de amenzi pentru încălcarea regimului de autoizolare. Politia anunță că în total au fost întocmite peste două sute de procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a pandemiei. Cele mai dese încălcări țin de purtarea corectă a măștilor, respectarea distanței sociale, supraîncărcarea transportului public şi plimbarea în grupuri mai mari de trei persoane.

În trei luni de pandemie, politia a aplicat aproape trei mii de amenzi cetățenilor şi peste o sută de amenzi agenților economici în sumă totală de peste 40 de milioane de lei. Pentru nerespectarea normelor sanitare impuse de autorități, Codul Contravențional prevede o amendă între 50 şi 25 de mii de lei, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Care sunt sectoarele unde se înregistrează cele mai multe încălcări ale regulilor sanitare şi cât de mult pot miza autoritățile pe amenzi pentru îmbunătățirea situației epidemiologice din țară, aflăm de la Dorin NISTOR, șeful secției interacțiune comunitară a Direcției ordine publică INSP, Petru ANTON, șef adjunct de direcție ANTA, Ala TOCARCIUC, expert internațional în sănătate publică, şi avocatul Teodor CÂRNAŢ.


Preluat de la: Publika.md