Proiectul bugetului de stat și cel al politicii fiscale pentru 2021, aprobate de Comisia Economie a Parlamentului

Proiectul bugetului de stat și cel al politicii fiscale pentru anul viitor au fost aprobate de Comisia Economie a Parlamentului, chiar dacă membrii comisiei au discutat în contradictoriu. Platforma DA a solicitat amânarea examinării proiectelor din motiv că deputații nu au reușit să le citească în întregime, iar PAS a cerut restituirea lor Guvernului, deoarece ar conține mai multe scheme ascunse.

„Acest proiect de lege l-am primit abia ieri. Nimeni nu a reușit să-l analizeze, de aceea consider oportun să avem posibilitatea să analizăm acest proiect.”, a afirmat deputatul Platforma DA, Stela Macari.

„Aici sunt trei cifre până la urmă, veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar. Mai departe avem timp destul ca să-l examinăm, dar trebuie să ne încadrăm în termen.”, a spus deputatul PSRM, Petru Burduja.

În timpul dezbaterilor, deputații au criticat propunerea Guvernului de a micșora cota TVA de la 18 la 12 la sută pentru importul de îngrășăminte și fertilizanți și de a majora de la 8 la 12 la sută TVA-ul pentru importul și livrarea internă a producției agricole.

„Noi nu avem nicio garanție că prețurile la fertilizanți și pesticide se vor micșora.”, a menționat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

„Neplătitorii de TVA pentru ei nu importă care este cota de ieșire pentru că ei nu aplică TVA. În schimb, pentru ei importă foarte mult care este costul producției. Iată costul producției se va diminua. Marii câștigători în această ecuație în primul rând sunt fermierii mici.”, a comunicat secretarul de stat, Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc.

Proiectele au fost criticate și de preşedintele Grupului PRO MOLDOVA, care afirmă că executivul urmărește doar protejarea unor interese.

„Se vede că Guvernul nu înțelege realitatea zilei de astăzi. În loc Guvernul să vină, să dea o mână de ajutor societății, populației, vine cu propuneri și idei care sunt bazate mai mult pe lobby, protejarea unor interese.”, a afirmat președintele grupului PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

Şi liderul fracțiunii PAS a declarat că proiectele nu prezintă soluții la adevăratele probleme ale cetățenilor.

„Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei. Una din ele este deja celebra schemă cu țigări. O altă schemă care este inclusă prin ușa din spate ține de importul masiv de medicamente neautorizate.”, a menționat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Solicitat pentru un comentariu, consilierului premierului Ion Chicu, Boris Harea, a declarat că, prin aceste proiecte, Guvernul vine cu soluții pragmatice la realitățile economice și sociale, dar a menţionat că este dreptul deputaților să facă politică cu orice prilej.

Amintim că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede venituri de peste 41 de miliarde de lei și cheltuieli de peste 55 de miliarde de lei, deficitul fiind de 14 miliarde de lei, dublu decât prognozat la începutul acestui an.


Preluat de la: Publika.md