Producerea semințelor va fi protejată de stat, iar tinerii cercetărori vor primi indemnizații unice, la fel ca medicii și pedagogii

Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru restabilirea ramurii de producție a semințelor și pentru susținerea cercetătorilor științifici. Despre aceasta a declarat premierul Ion Chicu în cadrul vizitei de lucru la Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni”.

”Restabilirea ramurii semincere este o prioritate pentru noi, un patrimoniu care trebuie dezvoltat. Continuăm să exportăm semințe pe unele piețe tradiționale, însă este necesar să sporim aceste capacități. Vom revedea Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat. Vom consolida baza tehnico-materială a Institutului din Porumbeni”, a declarat Chicu.

Totodată, a fost examinată necesitatea implementării unor modificări ale legislației, pentru a opri exodul tinerilor specialiști din domeniul științei.

„Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind indemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu.

La rândul lor, angajații Institutului au enumera problemele cu care se confruntă. Printre acestea se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului. Colectivul s-a referit și la necesitatea unui sistem de irigare, dar și la necesitatea dotării laboratorului cu un utilaj modern. Un subiect discutat a fost și reglementarea procesului de înregistrare a dreptului de autor pentru hibrizi, dar și posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a Instituției.

Administrația întreprinderii i-a prezentat premierului expoziția de hibrizi, menționând că în ultimii ani au fost elaborate 73 se specii noi, 49 dintre care au fost inclușse în Registrele Oficiale de Stat.

“Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă, de aceea se bucură de succesul producătorilor autohtoni. Porumbul este singura cultură agricolă care conține Aur, de aceea ceea ce creștem aici este o bogăție în tot sensul cuvântului, care ne asigură securitatea alimentară a statului”, a menționat directorul Anatol Spivarenco.  

Menționăm că Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni” produce anual în jur de 120-150 de tone de forme parentale, din care se obțin cca 4 mii de tone de semințe. Circa 50% rămân pe piața internă, restul se exportă în Belarus, Rusia și Kazahstan.

În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.


Preluat de la: Publika.md