Primăria Chișinău / Vor fi majorate plățile pentru amenajarea teritoriului și vânzarea țigărilor și băuturilor alcoolice

 Mai multe taxe achitate de agenții economici care activează pe teritoriul municipiului Chișinău vor fi majorate. Autoritățile capitalei au propus modificarea decizie aprobate de Consiliul Municipal Chișinău în decembrie 2019 prin care au fost stabilite taxele pentru anul 2020.

Potrivit proiectului, înaintat pentru consultări publice, taxa pentru amenajarea teritoriului ar putea fi de 120 de lei pentru fiecare salariat şi/sau fondator al întreprinderii individuale, al gospodăriei ţărăneşti sau pentru fiecare persoană ce desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei. În prezent, această taxă este de 80 de lei.

Este triplată taxă de organizare a licitaţiilor şi loteriilor pe teritoriul municipiului Chişinău și va constitui 0,3% din venitul din vânzări ale bunurilor declarate la licitaţie sau valoarea biletelor de loterie emise. Acum taxa este de 0,1%.

Taxa pentru amplasarea panourilor publicitare va fi majorată de la 700 la 1000 de lei anual pentru fiecare metru pătrat. Iar pentru dispozitivile publicitare amplasate în zona istorică a Chişinăului, în perimetru străzilor Alexei Mateevici, Pan Halipa, Ismail, Albişoara, Mihai Viteazul, Alexei Sciusev şi Vasile Lupu, taxa se propune a va fi de 1200 de lei pentru un metru pătrat.

Jumătate de milion de lei pentru un cazino
Autoritățile municipale intenționează să dubleze taxele pentru cazinouri. Proprietarii acestora vor plăti în 2020 jumătate de milion de lei, față de 200 de mii de lei cât a fost stabilit la finele anului trecut.

Taxele pentru sălile cu automate de jocuri de noroc vor achita anual 250 de mii de lei, față de taxa de 190 de mii de lei, stabilită acum.

Se propun a fi dublate și taxele pentru comercializarea produselor din tutun și produse conexe. Unitățile comerciale ar putea plăti cu 10 000 de lei mai mult pentru fiecare aparat de casă la care se comercializează produse din tutun. Acum taxa suplimentară este de 5000 de lei.

Unităţile comerciale în care se vinde producţie alcoolică vor plăti cu 50 % mai mult. Acum cota fiind de 30%.

De asemenea, Primăria Chișinău intenționează să majoreze taxele pentru spălătoriile auto, care ar putea plăti câte 3000 de lei pentru o boxă, față de 2000 de lei cât achită în prezent.

Pentru activitatea magazinelor online, Primăria Chișinău vrea să obțină o taxă de 10 mii de lei, față de 4 mii cât a stabilit Consiliul Municipal Chișinău la finele anului trecut. 

tv8.md


Preluat de la: Timpul.md