Prețul gazelor în Europa, la minumul ultimelor 17 luni. Dependența țărilor de Rusia e tot mai redusă

Pentru prima dată în ultimii doi ani, prețul gazelor în Europa a coborât sub nivelul de 50 de euro pe megawatt-oră. Acest fapt este datorit acțiunilor Uniunii Europene de a identifica alte surse de aprovizionare decât cea din Rusia. 

Între timp, a crescut producția gazului din Țările de Jos și nordul Italiei. Potrivit expertului român în energetică, Ion Purica, acest lucru a condus foarte clar la o reducere a prețului gazului care a ajuns la o maximă în sepmebrie, acum este aproximativ 49 de euro pe megawatt-oră.

”În primul rând depinde de cantitățile care vin pe piață și cantitățile care vin în UE au început să nu mai depindă de controlul Gazprom, exporturile făcute de Rusia. Depinde și de temperatură dacă prețurile vor rămâne la cote mici”, a mai declarat Purica pentru Euronews România. 

În ultimul an, tot mai multe țări europene au renunțat la gazul rusesc în semn de protest față de invazia Rusiei în Ucraina. Ultima țară care a luat asemenea măsură este Cehia. În luna ianuarie, importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a anunțat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela. 

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos.

 


Preluat de la: Publika.md