PREMIERĂ MONDIALĂ! Un parașutist a sărit dintr-un avion alimentat cu energie solară

Un paraşutist a realizat marţi, în premieră mondială, un salt dintr-un avion alimentat cu energie solară după ce aeronava a zburat până la o înălţime de 1.520 de metri deasupra vestului Elveţiei, au precizat organizatorii elveţieni ai evenimentului, potrivit Reuters, citează Agerpres.

Avionul prototip cu două locuri a realizat zborul de test în condiţii atmosferice favorabile, scopul demersului fiind promovarea energiei regenerabile. Paraşutistul Raphael Domjan a atins o viteză de 150 de kilometri pe oră în timpul săriturii, aterizând în apropiere de baza proiectului, în Payerne.

„Astăzi au avut loc mai multe premiere, dar cea mai importantă este aceea că, pentru prima oară, cineva sare dintr-o aeronavă electrică. Şi este un fapt care schimbă viitorul acestui sport pentru paraşutişti. Este pentru prima dată când am făcut paraşutism solar, m-am ridicat cu ajutorul energiei provenite de la celulele solare ale avionului”, a spus Domjan, iniţiatorul proiectului SolarStratos şi copilotul avionului.

În 2022, echipa intenţionează să realizeze un zbor la mare altitudine alimentat exclusiv cu energie solară, în încercarea de a ajunge în stratosferă, la o altitudine de 20.000 de metri.


Preluat de la: Publika.md