Premieră istorică la Vatican. A început primul proces în care doi preoţi sunt acuzaţi de abuz sexual

Doi preoţi catolici au ajuns în faţa judecătorilor de la Vatican, sub acuzația de abuz sexual. Este pentru prima dată în istorie când statul urmăreşte un astfel de caz în justiţie, notează BBC.

Gabriele Martinelli, 28 de ani, este acuzat că a agresat sexual un băiat de altar între 2007 și 2012. Enrico Radice, în vârstă de 72 de ani, este acuzat că a acoperit aceste agresiuni, din poziţia de rector al școlii teologice unde s-ar fi petrecut abuzurile, scrie libertatea.ro

Cei doi preoţi nu au comentat acuzaţiile. De-a lungul timpului, zeci de preoţi catolici au fost acuzaţi că au comis abuzuri sexuale, însă Vaticanul nu a luat niciodată poziție împotriva lor. Procesul are şi o încărcătură simbolică, pentru că este legat şi de locul unde s-ar fi petrecut abuzurile. Martinelli e acuzat că a agresat sexual un băiat la Seminarul Pius al X-lea din Vatican, care găzduiește băieți de altar ce slujesc Liturghia în Bazilica Sf. Petru.

Aceasta se află foarte aproape de locul unde locuiește Papa Francisc. Gabriele Martinelli a urmat şi el seminarul și a devenit mai târziu preot, iar procurorii susțin că rectorul nu i-a blocat hirotonirea, în ciuda faptului că știa despre acuzații. Acuzaţiile aduse lui Martinelli ar fi fost cunoscute încă din 2012, dar au fost descoperite de jurnaliști în 2017, când au vorbit cu un coleg de cameră al victimei. Abuzurile ar fi început când copilul avea 13 ani.

Papa Francisc a luat mai multe măsuri pentru a combate scandalurile sexuale care au zguduit Biserica Catolică, însă criticii săi susţin că nu vede amploarea fenomenului.
Papa Francisc a cerut “acțiuni decisive” când a fost ales, în 2013, însă există voci la Vatican care afirmă că nu a făcut suficient pentru a cere socoteală episcopilor care ar fi acoperit abuzurile sexuale.

În august 2018, Papa a condamnat public, într-o scrisoare adresată catolicilor, abuzurile sexuale şi a cerut încetarea muşamalizării cazurilor. Iar anul trecut a instituit obligativitatea raportării la Vatican a cazurilor de abuz sexual.


Preluat de la: Publika.md