POZA ZILEI. Ambasadorii țărilor europene în Belarus în vizită la scriitoarea Svetlana Alexievici, hărţuită de autorităţi

Diplomaţi din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au ajuns miercuri la apartamentul din Minsk al scriitoarei Svetlana Alexievici, laureată cu Nobel pentru Literatură, după ce au primit informaţii că bărbaţi necunoscuţi au încercat să intre în casa ei, transmite news.ro.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a scris: „Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus (Viorel Moşanu, n. red.), împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai bun al bieloruşilor.

Cerem autorităţilor din Belarus să înceteze să o hărţuiască”. Potrivit lrt.lt, ambasadorul lituanian, Andrius Pulokas, a declarat: „Am primit informaţii că persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”. El a adăugat că Alexievici este bine şi că este hotărâtă să rămână în ţară.

Alături de diplomaţii din România, Lituania şi Suedia, la reşedinţa scriitoarei s-au aflat şi reprezentanţi ai Cehiei, Slovaciei şi Austriei.

Svetlana Alexievici este membru al prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus. Pe 26 august, ea a fost convocată de Comitetul Belarus de Investigaţii şi a refuzat să depună mărturie într-un caz penal deschis de regim împotriva Consiliului de Coordonare.


Preluat de la: Publika.md