Die Zeit: Navalnîi trebuia să moară în avion, fiind otrăvit cu un nou tip de Noviciok

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un nou tip al substanței ”Noviciok” și trebuia să moară în avion, scrie publicația germană Die Zeit.

Potrivit publicației, politicianul a fost otrăvit de serviciile speciale rusești, la ordinul Kremlinului. Conform rezultatelor investigațiilor bundeswehr-ului, Navalnîi a fost otrăvit cu o nouă versiune a substanței ”Noviciok”, necunoscută până în prezent în lume și care este mai periculoasă decât tipurile versiunile anterioare. 

Conform versiunii serviciilor speciale germane, substanța putea fi turnată în ceai sau aplicată pe marginea recipientului din care a băut Navalnîi. Urme ale substanței toxice au fost găsite de medicii germani pe sticla cu apă, din care a băut politicianul și pe mâinile lui. 

Politicianul a supraviețuit grație unui șir de ”coincidențe fericite”: reacția fulminantă a pilotului, care a efectuat o aterizare forțată, și a medicililor din Omsk, care i-au administrat atropină.

Sursele citate de publicație sunt convinse că noul Noviciok putea fi utilizat doar de serviciile speciale ale Rusiei, deoarece crearea acestei substanțe necesită laboratoare speciale. ”De asemenea, Berlinul consideră neverosimilă ipoteza că pe teritoriul Rusiei ar fi putut acționa servicii speciale străine, deoarece Navalnîi era urmărit constant de FSB”, mai comunică publicația germană.

Concluzia e una: Kremlinul a dat ordin ca politicianul indezirabil să fie înlăturat din cale, susține Die Zeit. 

Autoritățile germane au anunțat oficial că analizele efectuate în laboratoarele militare au demonstrat prezența în organismul lui Alexei Navalnîi a unor substanțe toxice din grupul ”Noviciok”.

La rândul lor, oficialii ruși au declarat că analizele efectuate de medicii din Omsk nu au arătat urme ale substanțelor toxice.

 


Preluat de la: Publika.md