Povestea unui medic din România care a venit ca voluntar pentru a ajuta moldovenii în lupta cu COVID-19

Virusul n-are hotare, iar ajutorul medical pe care îl oferim este unul din suflet, ca pentru un frate. O spune Dorin Pulbere, unul dintre doctorii din România, care face parte din echipa de 52 de lucrători medicali aflată într-o misiune voluntară în ţara noastră pentru a da o mână de ajutor medicilor noștri care luptă împotriva COVID-19.  

Dorin Pulbere este medic în secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie din Iași. Este pentru prima dată într-o asemenea misiune de voluntari formată când a început pandemia de COVID-19. A acceptat cu ușurință provocarea, din dorința de a-şi ajuta colegii de breaslă din Moldova, dar şi pacienţii. El este gata să revină la noi ori de câte ori va fi nevoie.

”Știți foarte bine că virusul n-are hotare. Este un ajutor din punct de vedere sufletesc de la frate la frate și sperăm să învingem și să ieșim bine cu toții din această pandemie”, a declarat Dorin Pulbere, medic la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iași.

Medicul Dorin Pulbere, împreună cu alți 14 lucrători medicali de peste Prut, a fost repartizat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Aceştia au fost cazați în căminele Universității de Medicină din cartierul Malina Mică. El mai spune că din prima zi s-a încadrat foarte bine în noul colectiv de medici și că a găsit limbă comună chiar și cu vorbitorii de limba rusă.

”Noi suntem profesioniști, nu suntem politicieni. Noi colaborăm, este limbajul profesional și chiar cu tot sufletul am schimbat idei, opinii. Încercăm să îmbunătățim colaborarea noastră pentru a face față cât mai bine acestei epidemii. Este un virus nou, nu știm multe, dar împreună eu cred că o să trecem”, a spus Dorin Pulbere, medic la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iași.

În prezent, doctorul acordă asistenţă medicală cot la cot cu colegii moldoveni din secția Anestezie și Terapie Intensivă și spune că acolo ajung pacienții în stare gravă, care necesită un tratament și o îngrijire specială. Medicul român afirmă că secţia este dotată cu toate echipamentele necesare.

”Din punctul meu de vedere, este o secție cu circuit la nivel european și cu protocoalele care le aplică de ultimă … Ultimele noutăți care apar sunt aplicate deja, se ține legătura cu țările care deja au trecut prin pandemie și se aplică la nivel”, a zis Dorin Pulbere, medic la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iași.

Bărbatul spune că toți lucrătorii medicali din România, veniți în misiune, au adus echipamentul de protecție necesar, astfel ca să nu creeze incomodități administrațiilor spitalelor unde au fost repartizați.

”Echipamentul nostru, mâncarea se decontează de statul român. Din punct de vedere al echipamentului este exact ca al dumneavostră, nu este mare diferență. Protecția e aceeași. S-a mai donat suficient echipament”, a zis Dorin Pulbere, medic la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iași.

Amintim că lucrătorii medicali din România au venit să ofere sprijin și ajutor colegilor din Moldova timp de 15 zile. Cadrele medicale au fost repartizate la Chișinău, Cahul și Bălți. Acestea se vor afla în țara noastră până în data de 15 mai, atunci când se va încheia starea de urgență.


Preluat de la: Publika.md