Portretele miniştrilor care se regăsesc în echipa premierului desemnat Natalia Gavriliţa

Deputaţi, consilieri prezidenţiali şi antreprenori se regăsesc în echipa premierului desemnat Natalia Gavriliţa. În fotoliile de miniştri au fost propuşi şapte bărbaţi şi trei femei. Jumătate dintre aceştia au activat, anterior, în Guvern.

La funcţia de viceprim-ministru pentru Reintegrare a fost propus Viorel Cibotaru. În 2015, el a fost ministru al Apărării în Guvernul Gaburici. Cibotaru a mai fost director al Institutului European de Studii Politice şi președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În fotoliul de ministru al Finanţelor ar putea ajunge Rozalina Albu. Ea a mai activat în cadrul aceluiaşi minister fiind şefă de cabinet şi a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a fost propus la şefia ministerului Justiției. Din 2019, acesta este deputat. Anterior, el a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD şi UNICEF.

La cârma Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ar putea veni Ion Luca, un vinificator cu o experiență de 15 ani. Este fondatorul a două case vinicole și președinte al Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova.

Iar fostul ministru al sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, este promovată în aceeași funcție și de către Natalia Gavrilița. În prezent, Nemerenco este consilierul președintelui țării în domeniul sănătății. A activat în cadrul OMS și a fost consilier personal a ministrului Sănătății din România.

Anatolie Nosatîi ar putea deveni ministru al Apărării. Este militar cu o experiență de peste 30 de ani în Armată și în structuri militare internaționale.

Iar vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a fost propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, Popșoi a activat la Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova şi la Centrul de Informare și Documentare privind NATO.

La şefia ministrului Afacerilor Interne ar putea ajunge Ana Revenco. Ea este consilierul președintelui în domeniul apărării și securității naționale şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Anterior, Revenco a condus Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP.

Pentru funcţia de ministru al Economiei și Infrastructurii este propus Andrei Spânu, în prezent, secretar general al Aparatului Președintelui. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaţionale, iar anterior a fost Secretar general al Guvernului şi viceministru al Tineretului și Sportului.

Iar ministru al Educației, Culturii și Cercetării ar putea deveni Anatolie Topală, actualul secretar general al instituţiei. Anterior, el a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare şi Agenția de Asigurare a Calității.


Preluat de la: Publika.md