Pompei nu încetează să uimească: Ce dezvăluie noile săpături 

Această nuanță este rar întîlnită în numeroasele fresce din Pompei.

Pereții încăperii sînt pictați în cel de-al patrulea stil, caracterizat prin ornamentație delicată, detalii arhitecturale fine și personaje mitologice. Pe un fundal azuriu, figuri feminine pozează grațios, cu robele lor fluturînd în vînt. Patru femei reprezintă anotimpurile. Două dintre ele sînt alegorii ale agriculturii și păstoritului: prima este reprezentată de un plug, iar cea de-a doua de un pedum, un baston scurt folosit de păstori.

Între timp, în camerele servitorilor de la Villa Civita Juliana, o altă descoperire excepțională de unelte de lucru și provizii arată cum trăia cealaltă jumătate. Nu există fresce magnifice în acest spațiu mic. Este o structură goală, iar materialele organice pe care le conține sînt păstrate doar datorită tehnicii de turnare a ipsosului.

Un pat, un cadru dezasamblat (probabil de la un al doilea pat), coșuri, o frînghie lungă și înfășurată, bucăți de lemn sprijinite de perete și un fierăstrău cu lamă, toate au lăsat cavități în cenușa vulcanică solidificată. Cînd obiectele s-au descompus, au lăsat o amprentă puternică a lor în cenușa care le înconjura. Arheologii din Pompei umplu cavitățile cu ipsos și recreează obiectele cu detalii incredibile.


Preluat de la: Noi.md