BCS contestă la CC amendamentul lui Radu Marian ce extinde termenul de chirie a spațiilor de la Aeroport: S-au urmărit alte scopuri decât cele declarate

Potrivit deputaților BCS, modificările la lege au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate.

„Prin amendamentul la lege aprobat, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor nepasibile privatizării. Autorul amendamentului a argumentat propunerea cu necesitatea de soluționare a unor dificultăți în procedura licitației unor spații din aeroport. Respectiva modificare ar permite majorarea termenului locațiunii de la 3 la 5 ani.

Potrivit sesizării, în procesul legiferării nu au fost respectate prevederile Regulamentului Parlamentului, a Legii cu privire la actele normative, precum și cele privind transparența în procesul decizional. Astfel, proiectul de lege a fost înregistrat la 8 aprilie 2024, iar la 16 aprilie a fost adoptat de Parlament, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului, precum și fără organizarea consultărilor publice.

Totodată, la 15 mai 2024, cu o zi înainte de adoptarea legii în lectură finală, deputații PAS, cu depășirea tuturor termenelor legale, înregistrează un nou amendament la proiect, propunând completarea art. 13 la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Astfel, in lipsa avizului Guvernului, legea a fost completată cu două alienate noi, prin care a fost introdusă o derogare de la mecanismul de includere în lista bunurilor nepasibile privatizării.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor consideră că astfel de abuzuri în procedura legislativă trebuie contracarate” se arată în comunicatul emis de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Pe 29 mai 2024, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a anunțat inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile comerciale. Se întâmplă, după ce două tentative de organizare a licitației au eșuat.

ASP a propus ca o nouă licitație să se organizeze cu schimbarea condițiilor, având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare, a depus actele doar o singură companie. Între timp, deputatul PAS Radu Marian a venit cu un amendament prin care s-a extins termenul de arendare a spațiilor comerciale de la 3 la 5 ani, deși, anunțul inițial al guvernării era despre faptul că „Aeroportul nu va putea fi privatizat”.

La 17 aprilie 2024, licitația de la Aeroport privind închirierea spațiilor comerciale a fost sistată, din nou. Potrivit unui comunicat emis de Aeroportul Internațional, Lagardere nu a prezentat toate documentele justificative, pentru a se califica în etapa finală.

Mai devreme, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal privind licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Declarațiile au fost făcute de deputata PAS, Olesea Stamate, la ședința Parlamentului, care l-a întrebat pe șeful CNA, Alexandru Pînzari, dacă investigațiile nu vor fi dublate, având în vedere că CNA a pornit un proces administrativ.

Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat, pe 25 martie 2024, că prelungește termenul de desfășurare a Licitației Publice pentru spațiile comerciale cu încă 3 săptămâni. Asta după ce doar o companie, Lagardere, a depus dosarul până la expirarea primului termen stabilit.

Autoritatea Proprietăți Publice și Aeroportul Chișinău a anunțat, pe 18 ianuarie 2024, că a scos la licitație spațiile din zona Travel Retail & Food din incita Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Anunțul a stârnit un val de acuzații, iar licitația s-a lăsat cu scandal.

Mai multe persoane au afirmat că licitația privind transmiterea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău ar fi trucată, iar caietul de sarcini ar fi fost scris în favoarea unei companii franceze.

Acuzațiile au fost respinse de către reprezentanții PAS, însă Olesea Stamate, deputat PAS, a declarat că s-ar simți deranjată dacă această companie ar câștiga licitația, deoarece astfel s-ar confirma zvonurile de până acum.

Andrei Spînu a afirmat că scandalul din jurul licitației de la Aeroport este generat de grupul criminal Șor. „Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește. Să fie clar”, a declarat ministrul.

Într-un final, prima licitație a fost anulată, pe motiv că ar fi fost „sabotată”, iar Guvernul a anunțat noi termene pentru a da în chirie spațiile comerciale din Aeroport.

În februarie 2024, Igor Dodon declara că „licitația cu strigare de la Aeroportul Internațional Chișinău este o schemă nouă, marca Andrei Spînu”. Fostul șef de stat menționa că „ceea ce face actualul vicepremier este lipsit de inteligență, obraznic, flagrant și lipsit de scrupule”.

Licitația de la Aeroport, în dubla 3, anunțată recent pentru spațiile comerciale ar putea ajunge la finalitate doar cu o singură condiție – dacă vor câștiga cei pe care și-i dorește guvenarea PAS. Declarația aparține liderului Partidului Nostru Renato Usatîi. „E ca în cazul concursului la funcția de Procuror General. Cel de pe locul trei a ajuns câștigător, iar primul concurs pur și simplu a fost anulat”, a spus el.

Procuratura Anticorupție a încetat proces penal pe licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către reprezentanții instituției.


Preluat de la: Unimedia.info