Peste 1800 de poliţişti din ţară au donat 1015 litri de sânge şi plasmă

Peste 1800 de poliţişti din ţară au donat 1015 litri de sânge şi plasmă. Acţiunea a avut loc în cadrul campaniei „Când inima cere, donăm o tonă de putere”, lansată în 29 septembrie. Astfel, oamenii legii au oferit ajutor persoanelor aflate în stare gravă, inclusiv celor care luptă cu COVID-19.

Timp ce o lună, poliţiştii au donat 780 de litri de sânge şi 235 de litri de plasmă. De asemenea, 75 dintre ei, care s-au vindecat de COVID-19, au donat plasmă convalescentă. Componentele sangvine vor fi utilizare la tratarea a peste 1.000 de pacienţi.

„Avem spirit de echipă, ne putem mobiliza, suntem uniţi şi pe lângă siguranţă oferim oamenilor şi viaţă. Toţi cunosc riscul meseriei noastre, iar mâine chiar cineva dintre noi ar putea să aibă nevoie de o picătură de sânge”, a declarat şefa Secţiei Comunicare şi Protocol a IGP, Diana Fetco.

Potrivit Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, cei peste 1800 de poliţişti reprezintă 30 la sută din numărul total de donatori de sânge şi plasmă în perioada 29 septembrie – 29 octombrie. Datorită acestui gest, rezervele sânge sunt suficiente pentru 25 de zile, iar cele de plasmă – pentru aproximativ două luni. Totuşi, instituţia îndeamnă cetăţeni să doneze componente sangvine, deoarece stocurile se vor epuiza rapid, în condiţiile în care numărul pacienţilor creşte de la o zi la alta.

„Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, bărbaţi ce s-au însănătoşit de infecţia Covid să devină donatori voluntari de plasmă convalescentă. Cererile instituţiilor medico-sanitare sunt în creştere şi numărul inclusiv şi a pacienţilor ce suferă de maladia Covid se mai menţine într-un număr sporit”, a spus directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Un pacient de COVID-19 poate avea nevoie, pe durata tratamentului, de la 250 de grame până la 10 litri de sânge, în funcție de gravitatea bolii. Potrivit medicilor, persoanele care donează sânge cu regularitate au o imunitate mai puternică şi sunt feriţi de bolile cardiovasculare.


Preluat de la: Publika.md