Persoanele care vor veni în România din țări cu un NUMĂR MIC de infectări nu vor mai intra în izolare. Statele vor fi selectate după analiza INSP

Persoanele sosite din țările cu un număr mic de cazuri COVID-19 nu vor mai sta în carantină sau izolare la domiciliu, este una dintre măsurile de relaxare anunțate joi de CNSU, care urmează să intre în vigoare începând din 15 iunie. Premierul Ludovic Orban a anunțat că mecanismul de stabilire a țărilor cu un număr mic de infectări va fi realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, și a dat, printre exemple, state precum Austria, Grecia sau Bulgaria.

Însă hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) precizează, la punctul doi, că persoanele care vin în România din aceste țări cu număr mic de infectări, dar nu au stat pe teritoriul acestora timp de 14 zile vor intra în carantină/izolare la locuinţă.

Totuși, nici cei care vor pleca din România într-o țară cu număr mic de infectări și se întorc mai devreme de 14 zile nu vor intra în carantină/izolare la domiciliu. Această prevedere i-ar putea viza pe cei care merg în concediu într-o astfel de țară, pentru o perioadă mai mică de două săptămâni. Astfel că la întoarcere nu vor fi nevoiți să stea izolați la domiciliu.

De aemenea, persoanele care intră în România pentru a presta activități medicale sunt exceptate de la izolare.

Extras din Hotărârea CNSU:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

 


Preluat de la: Timpul.md