Persoanele afectate de pandemia de coronavirus pot beneficia de consiliere psihologică gratuită

Persoanele afectate de pandemia de coronavirus pot beneficia de consiliere psihologică gratuită. Linia verde pentru prevenirea suicidului a lansat trei platforme în cadrul cărora psihologii încearcă să îi ajute pe cei care simt că sunt doborâţi de greutăţi. Proiectul este susţinut de Statele Unite ale Americii. Pe o pagină de Facebook au fost create trei grupuri în care se pot înscrie cei care muncesc în prima linie şi luptă cu COVID-19, oamenii care şi-au pierdut apropiaţii din cauza acestei boli, precum şi cei rămaşi fără loc de muncă sau surse de venit din cauza pandemiei. În două săptămâni s-au adunat aproximativ 200 de persoane.

LIUBA CEBAN, psiholog: „În grup vedem oameni care au pierdut pe cineva şi care îşi exprimă trăirile, suferinţa lor. Îşi exprimă poate unele confuzii, dureri, neînţelegeri prin care pot să treacă.”

Psihologii susţin că pandemia de coronavirus are un impact psihologic major. Specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să-şi împărtăşească emoţiile negative şi să găsească soluţii şi susţinere.

LIUBA CEBAN, psiholog: „Sunt momente traumatice care pot, pe o durată lungă, să acutizeze unele probleme pe care le au oamenii. De aceea, noi şi am creat acest proiect ca să ajutăm oamenii să nu acumuleze durerea, pentru că durerea acumulată pe o perioadă lungă poate să creeze spaţiu pentru ideea de suicid, dar suicidul nu este o soluţie.”

În total, zece psihologi oferă consiliere pe paginile de Facebook „Ardere profesională şi COVID-19”, „DOLIU şi COVID-19” şi „CRIZA FINANCIARĂ şi COVID-19”.

Totodată, oamenii pot scrie pe chatul anonim www.pentruviata.md. Luna trecută, o pacientă de la Institutul de Medicină Urgentă infectată cu noul virus a sărit în gol de la etajul cinci. Aceasta a scăpat cu viaţă, dar s-a ales cu diverse traumatisme. O altă pacientă de 48 de ani, de la Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail” a fost găsita strangulată în baie.

Medicii care tratează pacienţii de COVID-19 susţin că noul virus afectează creierul şi poate cauza grave probleme psihice.


Preluat de la: Publika.md