Pericol la bordul unui petrolier. Ore în șir, echipajul navei a stat baricadat din cauza unor pasageri violenți

Ore în șir de tensiune, duminică, la bordul unui petrolier aflat în largul coastelor Marii Britanii. Echipajul uriașei nave, ce transporta 42.000 de tone de petrol, a fost amenințat de mai mulți pasageri clandestini care se strecuraseră la bord.

Petrolierul cu o lungime de 228 de metri naviga sub pavilion liberian și plecase la începutul lunii octombrie din Nigeria, urmând să acosteze duminică în portul britanic Southampton. A cerut ajutor în momentul în care pasagerii clandestini au devenit violenți. Imediat, a fost stabilită o zonă de securitate de trei mile în jurul navei, iar poliţia a apelat la armată. 

Ministrul britanic al apărării a spus că suspectează o încercare deturnare a navei și împreună cu ministrul de interne a autorizat o operațiune în forță.

În cele din urmă, în cursul serii, au intervenit forțele speciale. Era întuneric și vremea nefavorabilă. Militarii au sosit la bordul a șase elicoptere. Au fost aduși și scafandri, pentru a verifica dacă nava nu a fost cumva minată. 

În nouă minute, intervenția a fost gata, iar șapte suspecți au fost arestați. 

Ce s-a întâmplat la bordul navei

Petrolierul plecase din Laos și nu făcuse nicio escală. Armatorul vasului este o companie grecească renumită, Navios. Potrivit unor surse din cadrul acestei companii, echipajul știa de existența celor șapte clandestini de la bord, dar aceștia au devenit violenți în momentul în care vasul se apropia de Insula Wight. Se pare că pasagerii clandestini s-au enervat în momentul în care echipajul a încercat să-i închidă într-o cabină. 

În fața amenințării, echipajul s-a baricadat în cabina de siguranță – o zonă securizată de la bordul navei, care dispune de mijloace de telecomunicații. Este o procedură standard în cazul unui atac. De acolo, echipajul a contactat Paza de Coastă, care a alertat poliția.

Potrivit proprietarului navei, nu a fost vorba, totuși, despre o tentativă de piraterie.


Preluat de la: Publika.md