Copiii războiului din Karabah. Drama unei fetiţe de 3 ani din Gandja care a rămas fără ambii părinţi

În cel de-al doilea oraș ca mărime din Azerbaijan, Gandja, nu s-au mai auzit explozii de sâmbăta trecută. Acum pe străzi mai pot fi văzuţi doar oameni care încearcă să repare ce a mai rămas după atacul cu rachetă în care au fost uciși 13 civili. Localnicii sunt în doliu de mai bine de o săptămână după ce au rămas fără părinţi, copii sau bunici.

Într-un reportaj al BBC, se prezintă drama unei fetiţe de trei ani care şi-a pierdut ambii părinţi în bombardament. Abia la trei zile după atacul cu rachetă, Khadija a putut să-şi deschidă ochii, afectaţi de nisip şi praf. Fetiţa s-a trezit într-o altă lume: nu mai are părinţi iar casa în care a crescut a fost transformată în ruine. Acum Khadija locuiește cu bunicii săi la 20 de kilometri de Gandja.

„Nepoţica mă tot roagă să-i aduc mama înapoi. Când am ajuns în faţa casei, lumea mea s-a prăbuşit. Nu a mai rămas nimic, nici uşă, nici gard, doar întuneric”, a menționat bunelul Khadijei.

Autorităţile azere susţin că în noaptea de 17 octombrie, cartierul rezidențial din Gandja a fost lovit de o rachetă lansată de forțele armate armene. Erevanul neagă acuzaţiile şi subliniază că atacul a vizat doar ținte militare. Aproape 20 de clădiri rezidențiale au fost distruse în bombardament. Fiica lui Ramiz și cei trei nepoți au murit.

„Ce pot să-i doresc nepotei mele? Îi doresc să crească mare şi să devină femeie. Cel de sus să aibă grijă de ea şi să o ajute”, a spus bunica Khadijei.

Armenia și Azerbaijanul se acuză reciproc de declanșarea ostilităților din Nagorno Karabah şi de încălcarea armistiţiului. Autorităţile de la Erevan au anunţat că înregistrează 874 de morţi în rândul trupelor azere şi 37 de civili ucişi. Baku nu prezintă bilanţul pierderilor militare, dar precizează că 61 de civili au murit. Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin declara că bilanţul real al morţilor ar fi de aproximativ 5.000.


Preluat de la: Publika.md