PDM propune trei soluții rapide de combatere a COVID-19

PDM propune 3 soluții urgente pentru depășirea crizei pandemice: reguli clare, respectarea legii și testarea extinsă. Într-un briefing de presă, liderul democraților Pavel Filip a declarat că e timpul să punem pe pauză luptele politice și să luăm decizii în interesul țării.

Filip a menționat că cifrele privind infectarea cu COVID 19 sunt alarmante. Aproape jumătate din testele efectuate sunt pozitive, iar la acest indicator Moldova întrece România și Ucraina, unde rata este de 2 ori mai mică.

”Deși este instituit cod roșu care interzice întrunirile în masă, în ultima perioadă am tot asistat la hramuri, concerte, mitinguri și adunări cu zeci, sute sau chiar mii de persoane. Autoritățile au lăsat mâinile în jos și anunță că nu mai avem paturi în spitale, poliția nu amendează pe nimeni, guvernul nu reacționează. Oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Restricțiile pentru cod galben și cod portocaliu sunt practic aceleași și nu se deosebesc deloc”, a spus Pavel Filip.

În acest context, PDM vine cu 3 soluții urgente care pot fi implementate rapid și fără costuri mari.

Prima soluție este ca guvernul să vină  cu  o listă foarte clară de restricții și reguli în această perioadă, pentru fiecare tip de cod – verde, galben, portocaliu, roșu – exact ca în statele europene. ”Fiecare cetățean să cunoască ce are și ce nu are voie să facă, să fie foarte clar că întrunirile în masă, petreceri și alte activități neesențiale nu se permit”, a spus Filip.

A doua soluție propusă de către democrați este ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricții. Legea e lege și trebuie respectată, de toți, inclusiv demnitari. Cerem sancționarea celor care au admis încălcări.

În al treilea rând, PDM a cerut ca autoritățile să lanseze testarea rapidă pe bază de antigen. ”Este o soluție mai ieftină de depistare rapidă a virusului, recomandată și de Comisia Europeană și care este folosită deja în mai multe țări, între care și România. Costul unui test începe de la 100 lei, comparativ cu cele pe care le avem acum de 800 lei, iar rezultatul vine în 15-30 de minute”, a menționat liderul PDM.

Totodată, Pavel Filip a făcut apel către partidele responsabile din parlament, să lase supărările deoparte și, dacă au propuneri mai bune, să vină cu ele.

”E timpul să punem pe pauză luptele politice și să luăm decizii în interesul țării. Haideți să demonstrăm că fabula ”Racul, lebăda și știuca” poate avea și final fericit, dacă împreună ne unim eforturile pentru a ieși din prăpastia în care, din păcate, în fiecare zi ne adâncim tot mai mult. Am încredere că împreună, cu forțe comune, vom reuși să trecem și de asta”, a conchis Pavel Filip.

 


Preluat de la: Publika.md