Pași fermi către UE: A avut loc prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană

La Guvern s-a desfășurat prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Două subiecte au făcut obiectul discuției de astăzi. Este vorba de examinarea contribuției țării noastre la pachetul de extindere anual al Comisiei Europene și acordarea sporului pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la UE.

„Accelerăm procesul de construcție a Europei la noi acasă. Transpunerea directivelor europene în legislația națională nu este un proces de copiere a textului, dar ajustarea la realitățile noastre, inclusiv cu prevederea perioadelor de tranziție. În spatele nostru sunt cetățenii, oamenii de afaceri, instituțiile naționale care, la fel, trebuie să treacă prin această transformare”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, în acest moment, sunt operaționale toate cele 35 de grupuri de lucru sectoriale, organizate după criteriile politic și economic și cele 33 de capitole ale legislației UE. ”Este operațional Grupul de coordonare interinstituțională, care s-a reunit la 3 martie și la 12 aprilie 2023”, a mai menționat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Membrii Comisiei au aprobat contribuția Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru anul 2023 și au adoptat decizia de a stabili lista și numărul maxim de persoane, estimat per autoritate publică, pentru acordarea sporului pentru realizarea sarcinilor prioritare, în contextul implementării eforturilor de aderare la UE. Promovarea alocării resurselor financiare urmează a fi adoptată în ședința de Guvern.


Preluat de la: Publika.md