„Parteneriatul moldo-ucrainean a fost politic amputat de președintele Igor Dodon”

 

Relațiile R.Moldova cu Ucraina rămân reci, cel puțin, diplomatic din cauza declarației președintelui Igor Dodon privitoare la Crimeea, pe care o consideră ca făcând parte din Rusia.

Kievul mai rămâne supărat pe preşedintele moldovean pentru declarația acestuia referitoare la Crimeea, făcută în campania prezidențială. Întrebat în octombrie 2016, la o dezbatere electorală, cui îi aparţine Crimeea, Igor Dodon a răspuns laconic Federaţiei Ruse, refuzând să dezvolte subiectul. Declaraţia a stârnit atunci critici la Kiev. Deputaţi din Rada Supremă ceruse chiar ca Dodon să fie declarat persona non-grata. După semnale de nemulțumire de la Kiev, el a spus că afimraţia legată de Crimeea a fost interpretată greşit şi a precizat că R. Moldova nu va putea recunoaște juridic anexarea peninsula Crimeea, fie și numai pentru că ea însăși are o problemă separatistă. De atunci președintele moldovean evită să mai vorbească despre apartenența Crimeii. Lipsa dialogului la nivel de lideri de stat a influenţat relaţiile moldo-ucrainene dar nu în masură să înghețe cooperarea bilaterală, crede Leo Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa din Kiev.

Europa Liberă: Vorbim despre cooperarea moldo-ucraineană. Cum vi se pare Dvs. acest parteneriat strategic care există între cele două state, cel puțin anunțat? Ce s-a reușit, ce nu s-a reușit? Ce evoluții, ce involuții vedeți Dvs. în dosarul relației bilaterale?

Leo Litra: „Este oportun să vedem din momentul în care avem un nou (nu chiar nou) președinte în Republica Moldova și un nou președinte în Ucraina. Eu cred că în acest timp parteneriatul moldo-ucrainean a fost relativ pozitiv în ceea ce ține de cooperarea mai degrabă tehnică, dar a fost politic amputat de președintele Igor Dodon, pentru că a făcut acea declarație referitoare la Crimeea, care a blocat dialogul la nivel politic dintre Republica Moldova și Ucraina.”

Europa Liberă: Deci, acea declarație nu a fost uitată?

Leo Litra: „Nu a fost uitată, ea a fost invocată chiar de mai multe ori de persoane din linia a doua, dar care înțeleg că există o poziție coordonată la nivelul de vârf al Ucrainei și cred că această poziție va rămâne, pentru că este o chestie principială de a-ți apăra suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Igor Dodon a făcut o greșeală foarte mare atunci când a spus acest lucru și acum, dacă și-ar lua cuvintele înapoi, înseamnă că ar supăra acel partener, așa cum pretinde Igor Dodon, din Kremlin, pe Vladimir Putin. Și așa cum vedem după vizitele lui Igor Dodon, peste 30 la număr, la Moscova în timpul mandatului dânsului, înseamnă că Vladimir Putin este un partener mult mai prețios decât Ucraina pentru Igor Dodon. Având în vedere și poziția geografică a Ucrainei, importantă pentru Moldova, și problemele cu care se confruntă Ucraina și Moldova sunt asemănătoare în foarte multe cazuri și aspirațiile, cel puțin declarate, ale ambelor state sunt aceleași, deci, în mod natural, obiectiv, președintele Igor Dodon ar trebui să aibă mult mai mare grijă de această relație, eu nu spun în defavoarea Rusiei, dar nici în felul în care s-a întâmplat în ultimii patru ani.”

integral pe moldova.europalibera.org 


Preluat de la: Timpul.md