Pandemia a pus turismul pe brânci. În perioada ianuarie – septembrie, doar 50 de mii de moldoveni s-au odihnit peste hotare

Pandemia de COVID-19 a pus turismul pe brânci. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – septembrie, doar 82 de mii de oameni au apelat la agenţiile de turism din ţara noastră.

Numărul este cu aproape 75 la sută mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din această cauză, pierderile din sectorul turistic sunt considerabile. În trei trimestre ale anului, încasările agenţiilor de specialitate au fost de 528 de mii de lei, ceea ce reprezintă doar un sfert din veniturile înregistrate în aceeaşi perioadă din 2019.

Din numărul total al turiştilor, doar 6 900 erau cetăţeni străini. Cea mai mare parte dintre ei, aproape 75 la sută, erau din România, iar 15 procente au venit din Ucraina. Ţara noastră a mai fost vizitată şi de turişti din Federaţia Rusă, Turcia şi Marea Britanie.

Datele mai arată că a scăzut considerabil şi numărul moldovenilor care au plecat în vacanţă peste hotare. Mai exact, în perioada ianuarie – septembrie, prin intermediul agenţiilor de turism au plecat în străinătate în jur de 50 de mii de moldoveni, cu 80 la sută mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Jumătate dintre ei şi-au petrecut vacanţa în Turcia. Aproximativ zece la sută s-au odihnit în România şi în Egipt, iar 6,2 la sută în Bulgaria. Alte destinaţii turistice alese de moldoveni au fost Ucraina, Republica Cehă, Emiratele Arabe Unite sau Grecia.


Preluat de la: Publika.md