Oxford produce deja vaccinuri împotriva Covid-19 pentru a le comercializa în decembrie, după testare

Expertul epidemiolog spaniol Daniel Prieto-Alhambra de la Universitatea Oxford a dezvăluit miercuri că Jenner Institute produce deja un vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat de cercetători de la universitatea britanică pentru a-l putea distribui în decembrie după testare, relatează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres. 

„Jenner Institute lucrează la unul dintre vaccinurile aflate în stadiul cel mai avansat, deja în fază 3, recrutând sute de pacienţi, şi speră să aibă rezultate până în octombrie sau sfârşitul lui decembrie. Va fi primul care va fi comercializat”, a declarat cercetătorul spaniol.

„Laboratorul şi-a asumat riscul de a începe să producă deja vaccinul pentru a-l putea lansa pe piaţă imediat, dacă se dovedeşte că funcţionează. Laboratorul dă asigurări deja că va funcţiona. Faza 1 şi 2 par să funcţioneze”, a subliniat Prieto-Alhambra.

Expertul spaniol a recunoscut că „încă nu avem rezultate privind eficacitatea sa”. „Nu ştim în ce măsură protejează”, a spus el, precizând că trebuie realizat „un studiu la scară mare, cu până la 10.000 de persoane, pentru a-l putea testa”.

Una dintre ţările unde se efectuează studiul este Brazilia, care se confruntă în prezent cu o escaladare a cazurilor de coronavirus.


Preluat de la: Publika.md