Opinia expertului: Piaţa valutară din Moldova s-a prăbuşit

De la începutul pandemiei, moldovenii primesc tot mai puţini bani de peste hotare. Datele Băncii Naţionale arată că în lunile martie şi aprilie, volumul transferurilor a scăzut cu aproximativ 18 milioane de dolari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a analizat şi datele privind vânzările de valută de către persoanele fizice care, respectiv, au scăzut şi ele foarte mult. Ioniţă califică acest lucru drept o prăbuşire a pieţei valutare, situaţie care nu a mai fost din 2009.

Aşadar, în această perioadă, în ţară au ajuns peste 187 de milioane de dolari. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna aprilie, cu peste 11,5 la sută, când au fost efectuate transferuri de peste 92 de milioane de dolari. În luna martie, suma a fost de peste 95 de milioane de dolari, cu 6,2 la sută mai puţin decât în martie 2019.

Cât priveşte piaţa valutară, în perioada martie – aprilie, persoanele fizice au schimbat 350 de milioane de dolari. Prin comparație, anul trecut, cifra a fost de 560 de milioane sau de 1,6 ori mai mare. În luna aprilie a fost înregistrat cel mai mic volum de vânzare a valutei din ultimii zece ani, de 135 de milioane de dolari.

Expertul Veaceslav Ioniţă prognozează că în luna mai, cel mai probabil, nivelul vânzărilor de valută va fi la fel de mic.


Preluat de la: Publika.md