Omenirea riscă o nouă criză: rezervele de apă ale Pămîntului se epuizează rapid

Despre aceasta avertizează oamenii de știință de la Universitatea din California în studiul lor publicat în revista Nature. Potrivit oamenilor de știință, în 71% din cele 1,7 mii de complexe acvifere studiate de ei, care reprezintă aproximativ 75% din producția mondială de apă subterană, nivelul apei este în continuă scădere.

În același timp, în 30% dintre rezervoare, epuizarea are loc într-un ritm accelerat, ceea ce, pe termen lung, poate duce la prăbușirea agriculturii. Situația cea mai alarmantă este observată în regiunile aride ale Pământului, cum ar fi nordul Chinei, nordul Indiei, Pakistanul și Iranul, unde agricultura este puternic dependentă de irigații. Aceste țări se confruntă deja cu deficit de apă, care este exacerbat de creșterea rapidă a populației și de dezvoltarea economică.

Dacă nu se iau măsuri decisive, deficitul de apă poate duce la consecințe economice, sociale și de mediu grave, inclusiv conflicte legate de resursele de apă și migrația populației. Conservarea apei este una dintre provocările cheie pentru dezvoltarea durabilă și pentru bunăstarea viitoare a omenirii.


Preluat de la: Noi.md