Oficial de la Kiev: Ucraina nu va întoarce forțat, din străinătate, bărbații aflați la vîrsta de recrutare

„Ucraina a adoptat legea mobilizării și trebuie să înțelegem în ce măsură îi putem înlocui pe băieții din prima linie. Este vorba despre potențialul mobilizării – registrul și informațiile. Și acesta este scopul principal al deciziei noastre”, a spus vicepremierul ucrainean Olga Stefanisîna, informează Pravda.

Stefanișîna a spus că Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne și migrație, va vizita Ucraina în luna mai pentru a discuta cu autoritățile ucrainene despre viitorul statut juridic al ucrainenilor din străinătate, deoarece actualul mecanism de protecție temporară al UE este valabil pînă în martie 2025.

„Deci nu vor exista restricții sau întoarceri forțate ale cetățenilor ucraineni de orice sex sau vîrstă într-o țară aflată în război. Dar nu există soluții plăcute la problemele de război și să nu uităm că războiul continuă și trebuie să-l cîștigăm. ”, a subliniat Stefanishyna.

La 23 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a decis să suspende temporar furnizarea de servicii în instituțiile diplomatice ucrainene pentru bărbații care sînt obligați să efectueze serviciul militar în conformitate cu legea mobilizării.

Guvernul transmitea atunci că accesul la serviciile consulare va fi acordat doar bărbaților cu acte de înmatriculare militară valabile care și-au actualizat datele la biroul de înrolare. Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwiński, a anunțat anterior că guvernul polonez va lua în considerare decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare pentru bărbații cu vîrsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pentru a decide dacă va extinde protecția temporară pentru ucraineni. Estonia a informat că nu va expulza bărbații ucraineni ale căror pașapoarte au expirat.


Preluat de la: Noi.md