Pachetul lui Ronaldo la clubul brazilian Cruzeiro, vîndut în mijlocul criticilor din partea fanilor

Ronaldo a achiziționat departamentul de fotbal al clubului aflat în dificultăți financiare în 2021 pentru aproximativ 78 de milioane de dolari și acum se pare că îl vinde pentru aproape 117 milioane de dolari.

Fostul cîștigător al Cupei Mondiale, care și-a început cariera la Cruzeiro, a fost criticat de fani care l-au acuzat că nu a reușit să îndeplinească investițiile promise în club. Critici similare au fost aduse în timpul deținerii sale la Real Valladolid în a doua divizie din Spania.

Într-o conferință de presă după vînzare, Ronaldo Nazário a abordat criticile afirmînd: “Poate că unii fani au mers un pic prea departe cu critica lor, dar asta nu mă afectează. Majoritatea suporterilor apreciază eforturile echipei mele și ale mele pentru a readuce Cruzeiro la vîrful național și internațional. Scopul meu a fost atins, iar acesta a fost întotdeauna obiectivul – să revigorez Cruzeiro și apoi să-l predau la momentul potrivit unei persoane potrivite.”

Noul proprietar al departamentului de fotbal al Cruzeiro este miliardarul Pedro Figueiredo, un fan dedicat care a construit una dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Brazilia. Figueiredo a anunțat că îi va lua aproximativ o decadă să își achite datoriile clubului.

Achiziția inițială a departamentului de fotbal al lui Cruzeiro de către Ronaldo Nazário a folosit modelul de afaceri SAF, care stabilește companii cotate la bursă în cadrul cluburilor aflate în dificultate. Această strategie separă departamentele de fotbal profitabile de operațiunile generale ale clubului, care continuă să fie gestionate de membrii săi.

În ciuda capturării numeroaselor trofee în ultimii ani, Cruzeiro a trecut printr-o perioadă dificilă în a doua divizie din Brazilia între 2020 și 2022 din cauza datoriilor sale substanțiale care depășeau 1 miliard de reale braziliene (aproximativ 200 de milioane de dolari). Asistența financiară acordată de Ronaldo Nazário a avut un rol crucial în salvarea clubului de la un posibil colaps.

Suporterii și-au exprimat anticipația pentru plecarea lui Ronaldo Nazário de la Cruzeiro în timpul meciului de duminică, afișînd un banner la stadionul Mineirao care îi spunea la revedere iconului fotbalistic. În ciuda asocierea sa cu rivalul local Corinthians, unde și-a încheiat cariera de jucător în 2011, moștenirea lui Ronaldo la Cruzeiro rămîne semnificativă.

Noul proprietar, Figueiredo, l-a apărat pe Ronaldo Nazário, afirmînd: “Îmi cer scuze în numele suporterilor lui Cruzeiro. Tratamentul pe care l-a primit Ronaldo a fost nejustificat. El și-a investit numele și efortul în club și este în mod legitim dezamăgit de situație. Sper că critica de mîine nu se va îndrepta asupra mea.”


Preluat de la: Noi.md