O lună de proteste în Belarus. Mai mulți oficiali au dispărut misterios

La o lună de proteste continue după alegerile prezidențiale din Belarus, disparițiile opozanților puterii se țin lanț. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul vrea să impună noi sancțiuni împotriva Minskului, după răpirea Mariei Kolesnikova.

Oficialul a cerut autorităților din Belarus să oprească violențele împotriva propriului popor și să elibereze toți deținuții. Între timp, presa locală a anunţat despre dispariţia unui alt membri al Curții Constituționale – Maxim Znak. Colegii lui au fost reținuți sau scoși cu forța din țară. În prezent, un singur membru al CC rămâne în libertate în Belarus.

Presa a mai anunțat şi despre dispariția unei alte membre a opoziției – Antonina Konovalova. Potrivit staff-ului Svetlanei Tihanovskaia, fost candidat la prezidenţiale, Konovalova nu mai răspunde la telefon. Luni, s-a aflat despre dispariția misterioasă a Mariei Kolesnikova. Pe internet au apărut informaţii contradictorii. Presa de stat din Belarus a scris că opozanta a vrut să treacă ilegal frontiera, împreună cu Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov, și să plece în Ucraina.

„Frontiera este foarte bine păzită, așa că am instituit un punct de control. Bineînțeles, au fost opriți. Ei au accelerat, dar pe ea cred că au aruncat-o din mașina din mers. Bineînțeles, polițiștii noștri de frontieră au reținut-o, așa cum se cuvine.”, a spus ALEXANDR LUKAŞENKO, preşedintele din Belarus.

Ulterior au apărut informații precum că cei trei urmau să fie expulzaţi din țară. Kolesnikova și-a rupt însă pașaportul. Ceilalţi doi activişti au ajuns la Kiev.

„Ea s-a opus, striga că nu vrea să meargă nicăieri. De îndată ce a fost băgată în mașină și și-a văzut pașaportul în mâini l-a rupt în bucăți.”, a zis ANTON RODNENKOV, opozant al liderului din Belarus.

Apoi, Kolesnikova a ieșit prin geamul din spate al mașinii și a fost reținută de autoritățile din Belarus. Între timp, manifestaţiile împotriva liderului Alexandr Lukaşenko nu contenesc. Doar marţi, au fost organizate 10 proteste în ţară. În urma lor, 121 de persoane au ajuns în izolatoare pentru arest preventiv.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie