O familie de balene albe surprinsă de reflux, salvată de un specialist în animale marine

Un rus specialist în animale marine a avut parte de o seară plină de peripeții după ce a salvat o familie de balene albe surprinsă de reflux în Marea Ohotsk. Alexei Paramonov a reușit să readucă la viață două balene adulte și un pui pe care le-a găsit aproape fără suflare, transmite digi24.ro.

Locuitorii satului de coastă Chumikan au asistat uimiți la operațiunea impresionantă de salvare care a avut loc în mijlocul nopții.  Expert în animale marine, bărbatul a povestit că se afla la serviciu când a auzit sunete ciudate și s-a îndreptat rapid spre mal, ascrie themoscowtimes.com.

„Eram de serviciu și m-am dus imediat în zonă”, a declarat Paramonov, pentru biroul de presă al Ministerului pentru Situații de Urgență din regiunea Khabarovsk. Paramonov a găsit viețuitoarele care se aflau la aproximativ 1,5 kilometri distanță de apă.

„Puiul de balenă se afla la o distanță mare de mama sa și era puternic înghețat de frig”, a povestit eroul salvator. ”A scos un țipăt puternic, scâncete pur și simplu, erau scâncete asemănătoare plânsetelor unui copil mic. Animalul era foarte speriat. În tot acest timp, mama sa se afla într-o situație la fel de disperată, încercând să se apropie pe uscat de puiul ei. S-a târât atât de mult încât are câteva răni, dar care nu-i pun viața în pericol”, a mai povestit bărbatul.

Paramonov a săpat o gaură în nisip sub fiecare dintre balene și a reușit să le așeze într-o poziție care să le permită să revină în apele mării. Apoi a petrecut ore întregi în noapte protejând mamiferele. Le-a udat în mod regulat ochii și pielea, iar pe puiul de balenă a așezat o pătură pentru a-l încălzi, întrucât se afla aproape de hipotermie.  În câteva ore, animalele s-au întors în siguranță în mare, după ce refluxul și-a reluat cursul.

Alexei Paramonov este cunoscut în zonă drept un erou, căci a salvat anterior trei balene albe rănite în aceeași zonă și exact la aceeași dată, anul trecut. Și în 2014 a salvat cu succes o balenă prinsă în plasele braconierilor.

În timp ce balenele albe sau ”Beluga” sunt considerate unele dintre cele mai mici specii de balene existente, adulții pot cântări până la 1,5 tone și pot ajunge până la 6 metri în lungime.


Preluat de la: Publika.md